Babeczki z truskawkami i serkiem mascarpone

Babeczki z truskawkami i serkiem mascarpone

Babeczki z truskawkami i dwukolorowym serkiem mascarpone

Sezon truskawkowy oficjalnie rozpoczęty, nie mogło więc zabraknąć przepisu z truskawkami. Dziś śmietankowe ciasto z truskawką w środku, a na wierzchu masa pysznego kremu. Mniam!

 

Składniki na 12 sztuk babeczek:

  • 300 g truskawek
  • 100 g  masła
  • 100 g cukru
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie babeczek:

Truskawki umyj i usuń szypułki.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą solą.

Do roztrzepanych jajek dodaj cukier, jogurt naturalny. Roztop masło i dodaj do masy jajecznej.

Połącz obie masy, aby wszystkie składniki były wilgotne.

Formy do babeczek wysmaruj masłem i oprusz mąką lub wyłóż papierowymi papilotkami. Napełnij foremki  do 3/4 wysokości. W środek każdej wciśnij truskawkę.

Nagrzej piekarnik do 180 ° C, piecz przez 25 minut.

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego

Przygotowywanie kremu:

Wrzuć do miski śmietanę, serek mascarpone. Ubijaj mikserem do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Podziel krem na dwie części, do jednej dodaj odrobinę czerwonego barwnika spożywczego i wymieszaj. Przygotuj worek cukierniczy i tylkę do dekorowania w kształcie gwiazdki, napełnij worek kremem starając się napełnić pół worka cukierniczego kremem białym a drugie pół kremem czerwonym. Granica między kolorami nie musi być wyraźna i dokładna, ważne aby kremy nie zmieszały się i nie utworzyły jednego koloru. Zakręć koniec worka i chwyć ręką na jego zakończeniu, pozwoli to kontrolować prędkość wypływania masy i pomoże zapobiec wypływaniu kremu podczas naciskania. Trzymając rękaw i tylkę prostopadle do babeczki, dekoruj od zewnętrznej krawędzi babeczki ruchem spiralnym do góry. Kremowy “ślimak” ma 2-3 poziomy. Udekoruj babeczki połówkami truskawek i listkami świeżej mięty.

Babeczki można przygotować z mrożonymi truskawkami. W tym przypadku 200 g mrożonych truskawek pokrój w kostkę i wrzuć do suchych składników (mąki, soli i proszku do pieczenia), wymieszaj aby każdy kawałek obtoczony był w mące. Dalej postępuj jak w przepisie powyżej.

Smacznego!

Babeczki z truskawkami i serkiem mascarpone

Babeczki z truskawkami i serkiem mascarpone

Leave a Comment