Babeczki z białą czekoladą i malinową pianką.

Babeczki z białą czekoladą i malinową pianką.

babeczki-z-czekolada-i-pianka-malinowa

Babeczki dla amatorów białej czekolady i malin. Zawsze jest odpowiedni moment dla tych dwojga, mimo, że do sezonu malinowego jeszcze trochę czasu…

Składniki na 12 babeczek

  • 300 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g białej czekolady
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 175 ml maślanki
  • 1 jajko

Babeczki – przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 175 C , formę do muffinek wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierowymi papilotkami

W średniej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, pokrojoną na małe kawałki czekoladę. W dużej misce ubij masło, maślankę i jajko. Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Nałóż ciasto do 2/3 wysokości przygotowanych wcześniej foremek. Piecz 25 minut.

Składniki na malinową piankę

  • duże białko
  • szklanka malin świeżych lub 3/4 szklanki malin mrożonych (wcześniej należy je rozmrozić i odlać sok)
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżeczek gorącej wody

Pianka malinowa – przygotowanie

Należy sparzyć jajko we wrzątku przez 10 s a następnie oddzielić białko od żółtka.

Żelatynę rozpuścić w 5 łyżeczkach gorącej wody, przestudzić. Maliny, cukier i białko zmiksować do uzyskania puszystej, bladoróżowej masy.  Wlać żelatynę do masy malinowej, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut. Po 15 minutach wyjąć masę z lodówki i wymieszać (masa nie może się całkowicie zestalić, musi równomiernie tężeć inaczej nie da się jej wycisnąć z rękawa cukierniczego), włożyć ponownie do lodówki na kolejne 15 minut. Po upływie tego czasu wyjąć masę z lodówki, ponownie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić ostudzone babeczki. Przyozdobione babeczki wkładamy ponownie do lodówki.

Składniki na polewę

  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki oleju
  • różowy barwnik spożywczy

Polewa – przygotowanie

Umieść miskę z olejem i połamaną na kawałki czekoladą w kąpieli wodnej (ustaw miskę na garnku z gotującą się wodą – miska nie może dotykać powierzchni wody), mieszaj do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Przelej roztopioną polewę do kubka i odczekaj 15 min aż trochę przestygnie.

Wyjmij babeczki z lodówki, ozdób pianki polewą maczając je pewnym ruchem w polewie. Poczekaj aż nadmiar czekolady skapnie do kubka, odłóż babeczkę na blat. Ozdób tak wszystkie babeczki.

Do pozostałej polewy dodaj odrobinę różowego barwnika, wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Łyżeczką nakładaj różową polewę na wierzch muffinek, ozdób w dowolny sposób (cukrowa posypka, orzechy, ja użyłam cukrowych kwiatków). Po udekorowaniu umieść babeczki w lodówce na kolejne 20 minut do zastygnięcia polewy.

Babeczki z białą czekoladą i malinową pianką można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego! :)

babeczki-z-czekolada-i-pianka-malinowa-przekroj

babeczki-z-czekolada-i-pianka-malinowa-2

Leave a Comment