Cupcake’s Elmo

Cupcake’s Elmo

Babeczki elmo

Dzisiaj coś dla dzieci, tych małych i tych trochę większych. ;) Będzie więcej zabawy!

Do wykonania cupcake’s Elmo potrzebujemy:

  1. Porcję kremu meringue buttercream (krem bezowo-maślany)
  2. barwniki czerwony i pomarańczowy (ja użyłam barwników Wilton. Czerwonego RED RED, oraz barwnika żółtego GOLDEN YELLOW)
  3. 100 g białej masy cukrowej
  4. Jadalnego flamastra w kolorze czarnym lub rozpuszczonej czekolady
  5. Tylki  przypominającej perforowany naparstek. Użyłam tylki Wilton nr 233 ale w sklepach internetowych dostępnych jest wiele podobnych tylek.

tylka_wilton_233

Przygotowanie:

Ozdabianie muffinek (wykonanie dekoracji z masy cukrowej) radzę zacząć już dzień, a nawet dwa dni przed planowanym podaniem. Połowę masy cukrowej zabarwiamy odrobiną czerwonego i żółtego barwnika spożywczego. Chcemy uzyskać masę cukrową w kolorze pomarańczowym. Po dodaniu barwników wyrabiamy masę cukrową do uzyskania jednolitego koloru pomarańczowego. Jeśli barwa jest za mało intensywna dodaj jeszcze trochę barwników i ponownie zagnieć do połączenia się kolorów. Radzę używać jednorazowych rękawiczek, barwniki spożywcze silnie barwią ręce. Istnieje możliwość użycia bezpośrednio pomarańczowego barwnika spożywczego, co ułatwia sprawę, lecz na początku przygody z dekorowaniem doradzam zakup podstawowych barw i mieszanie barwników w celu uzyskania kolorów pośrednich. Jest też opcja dla tych którym nie chce się bawić w barwienie masy cukrowej, można kupić kolorową masę cukrową, dostępne są w sprzedaży paczki po 100 g.

Gdy mamy już masę w kolorze pomarańczowym, robimy z niej wałek i tniemy go na 12 równej wielkości części. Z każdej części wyrabiamy  kulkę, na koniec zwężając ją delikatnie aby otrzymać kształt zbliżony do jajka. Wykałaczką lub widelcem zrób dziurki. Nosek Elma gotowy! Powtórz to samo z pozostałymi kuleczkami. Odłóż wszystkie na talerz lub tacę i pozostaw do delikatnego wyschnięcia (1-2 dni do czasu podania).

Drugą połowę masy cukrowej rozwałkuj na blacie na grubość ok 3 mm. Jeśli masa klei się do wałka możesz delikatnie oprószyć ją mąką ziemniaczaną. Małym kieliszkiem wytnij 24 kółka z masy cukrowej, podobnie jak wycina się ciasto robiąc pierogi. Kółeczka posłużą nam jako oczy. Odłóż je na talerzu lub tacy do wyschnięcia. Wyschnięcie tych elementów jest ważniejsze niż wysuszenie się noska Elma, gdyż wilgotna masa cukrowa nie będzie trzymała kształtu i pozagina się położona na kremie. Oczy są już prawie gotowe, pozostanie jedynie dorobienie źrenic, ale to zrobić można dopiero po wysuszeniu masy. Ja użyłam jadalnego pisaka w kolorze czarnym, ale równie dobrze można użyć do tego celu draże czekoladowe lub rozpuszczoną czekoladę, którą pędzelkiem narysujemy źrenice.

Tak prezentuje się gotowy zestaw do ozdobienia babeczki.

elmo_narzędzia

 

Wybieramy swój ulubiony przepis na słodkie muffinki. Po upieczeniu 12 sztuk babeczek i ostudzeniu ich, możemy zabrać się do dekorowania.

Porcję kremu bezowo maślanego zabarwiamy czerwonym barwnikiem spożywczym. Niezależnie od tego, czy używasz barwnika w żelu, paście czy w płynie dodawaj barwnik stopniowo, mieszając dokładnie za każdym razem. Dodawanie barwnika powtarzaj do uzyskania intensywnie czerwonego koloru kremu.

Napełnij worek cukierniczy (z perforowaną tylką) masą i zawiń koniec rękawa. Chwyć worek jedną ręką na jego końcu, aby zapobiec wypływaniu masy z drugiej strony, jednocześnie będziesz w stanie kontrolować siłę nacisku i prędkość nakładania kremu. Trzymaj worek prostopadle do powierzchni dekorowanej, tak aby tylka dotykała ciasta. Gdy odrobina kremu wypłynie na ciastko delikatnie i wolno oderwij ją tak aby uzyskać efekt futra. Ozdabiaj kawałek po kawałku nie zostawiając wolnej przestrzeni.

Na koniec ozdób babeczkę nosem i parą oczu. Elmo jest już gotowy!

elmo-babeczka

Już niedługo na blogu pojawi się kumpel Elma – Ciasteczkowy Potwór. Mimo, że technika wykonania go różni się jedynie drobnymi szczegółami, stwierdziłam, że zasłużył sobie na odrębny wpis. ;)

A teraz życzę Wam masę radości przy dekorowaniu. No i nie ukrywam, początki bywają trudne, więc masa cierpliwości też się przyda ;)

Pozdrowienia,

Daria

ciasteczkowy_potwor_elmo

Leave a Comment