Cytrynowe babeczki słoneczniki (Część 1)

Cytrynowe babeczki słoneczniki (Część 1)

Babeczki słoneczniki

Dziś chciałam Wam zaprezentować przepis na cytrynowe babeczki słoneczniki. Choć wyglądają pięknie, nie są trudne do wykonania. W tym wpisie przepis na cytrynowe ciasto, które posłuży mi jako baza do wykonania kwiatków. Jeśli nie jesteś amatorem cytryn możesz użyć dowolnego, ulubionego przepisu na muffinki!

Składniki na 12 sztuk cytrynowych babeczek:

  • 70 g masła
  • 230 g mąki
  • 100 g cukru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 1 cytryna
  • 5 kropli aromatu cytrynowego

Wykonanie babeczek:

Masło rozpuść w małym garnuszku na niewielkim ogniu. Sparz cytrynę gorącą wodą, zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wyciśnij sok z całej cytryny.  Jajka wymieszaj z mlekiem, masłem, sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Dla zwiększenia intensywności smaku możesz dodać jeszcze 5 kropli aromatu cytrynowego.

Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą.

Wymieszaj masę jajeczną z suchymi składnikami do otrzymania jednolitej masy.

Nagrzej piekarnik do 180º C. Foremki do babeczek natrzyj tłuszczem i obsyp mąką lub wyłóż papierowymi papilotkami. Napełnij foremki do 2/3 wysokości. Piecz 25 minut na złotobrazowy kolor. Przed dekoracją muffinki trzeba ostudzić.

Rada

Przygotowanie babeczek słoneczników jest dość czasochłonne dlatego radzę przygotować babeczki dzień przed podaniem, a dekorację w dniu serwowania.

W drugiej części wpisu opiszę :

• rzeczy potrzebne do wykonania dekoracji – narzędzia i barwniki

• jak zrobić babeczki słoneczniki jeśli nie dysponujecie profesjonalnym sprzętem do dekoracji

Już teraz zapraszam do przeczytania! A na zachętę zdjęcie :)

babeczki słoneczniki

Leave a Comment