Cytrynowe babeczki słoneczniki (Część 2)

Cytrynowe babeczki słoneczniki (Część 2)

babeczki słoneczniki

Dziś chciałam Wam zaprezentować jak wykonać słonecznikową dekorację na babeczkach. We wcześniejszym poście zamieściłam przepis na cytrynowe muffinki, które teraz posłużą mi jako baza do dekoracji, jednak dekorować można każde muffiny, więc polecam wybrać swój ulubiony przepis! Podam Wam też cenne wskazówki jak zrobić te babeczki kiedy nie dysponujecie profesjonalnym sprzętem cukierniczym. No to do dzieła!

Zakładam, że babeczki już macie, więc czas na zaprezentowanie sprzętu potrzebnego do wykonania kwiatków:

  1. barwnik spożywczy zielony. Ja użyłam barwnika w żelu firmy Whilton kolor Leaf Green.
  2. barwnik spożywczy czerwony. Whilton kolor Red Red.
  3. barwnik spożywczy żółty. Whilton kolor Golden Yellow
  4. rękaw cukierniczy
  5. tylka cukiernicza Whilton nr 366
  6. czerwone łezki z masy cukrowej lub czerwone m&m’s (12 sztuk)
  7. jadalny pisak w kolorze czarnym, może też być odrobina rozpuszczonej czekolady

Narzędzia do wykonania babeczek słoneczników

Ponadto do ozdobienia potrzebne będą:

  • porcja kremu bezowo maślanego potrzebnego do ozdobienia babeczek
  • ciasteczka oreo lub inne małe markizy z kakaowym ciastem

Mamy już wszystko co potrzebne jest do wykonania babeczek słoneczników, zaczynamy!

  1. Porcję kremu bezowo maślanego dzielimy na dwie części. Pół kremu barwimy żółtym barwnikiem spożywczym. Ja użyłam barwnika w żelu, ale równie dobrze sprawdzi się barwnik z płynie. Dodaj odrobinę barwnika do masy i wymieszaj, jeśli kolor będzie za mało intensywny dodaj jeszcze odrobinę barwnika.
  2. Pozostałą część kremu podziel w proporcjach 2/3 i 1/3. 2/3 kremu zabarw na kolor pomarańczowy, dodając odrobinę żółtego i czerwonego barwnika spożywczego, wymieszaj. Postępuj podobnie jak przy barwieniu masy na żółto. Pomarańczowa masa będzie potrzebna do wykonania drugiego rodzaju kwiatków (tych pełnych bez brązowego środka). Jeśli chcesz zrobić tylko żółte słoneczniki tę porcję masy również zabarw na kolor żółty.
  3. 1/3 masy połącz z zielonym barwnikiem spożywczym. Z niej wykonamy listki naszych kwiatków.
  4. przygotuj rękaw cukierniczy włóż do niego tylkę Whilton 366 lub inną o podobnym kształcie. Napełnij rękaw żółtą masą cukrową, strząśnij, aby masa opadła na sam koniec rękawa a następnie skręć rękaw nad masą maślaną. Rękaw trzymaj w sposób jaki zamieszczony jest na zdjęciu, ważne aby trzymać go na końcu i aby rękaw był mocno skręcony, dzięki temu podczas nacisku krem nie zacznie nam wypływać z drugiego końca rękawa. Tylka w rękawie powinna być umieszczona pod kątem 45º do podłoża.
  5. Nasza tylka ma kształt litery V, można trzymać ją na dwa sposoby ; poziomo, tak aby oba metalowe rogi dotykały powierzchni dekorowanej lub pionowo aby jeden róg dotykał podłoża a drugi był nad nim. Tylko trzymając tylkę w ten drugi sposób uda nam się uzyskać ładny kształt liścia z zarysowaną środkową linią.
  6. Przygotuj babeczkę, wyciśnij odrobinę kremu na jej środek a następnie połóż na nim ciasteczko oreo. Mamy bazę pod słonecznika.
    babeczki-sloneczniki-podstawa
  7. Trzymając rękaw cukierniczy według wskazówek, tylką w pozycji pionowej rozpoczynamy dekorowanie. Wykonamy 3 rzędy płatków słonecznika, zaczynając od spodu. Delikatnie naciśnij worek cukierniczy, wolno oderwij kształtując płatek liścia. Formuj płatki jeden koło drugiego. Postępuj podobnie wykonując 2 i 3 rząd płatków – podpowiedź w filmie poniżej.
  8. Gdy ozdobisz wszystkie 12 sztuk babeczek umyj i wysusz worek. Następnie napełnij go zieloną masą bezowo maślaną. Wykonaj liski od spodu słonecznika w analogiczny sposób jak wykonywałeś płatki.
  9. Na zakończenie wykonaj biedronkę. Ja przygotowałam dzień wcześniej łezki z czerwonej masy cukrowej, ale można użyć czerwonych m&m’s. Pisakiem spożywczym w kolorze czarnym narysuj głowę i kropki na biedronce. Jeśli nie masz pisaka, wykorzystaj do ozdobienia biedronek wykałaczkę i odrobinę rozpuszczonej czekolady.

Co jeśli nie dysponujesz profesjonalnym rękawem cukierniczym i tylką dekoratorską?

Przygotuj:

  1. plastikową koszulkę formatu A4 lub woreczek do mrożenia (jest znacznie grubszy i wytrzymalszy niż zwykła torebka śniadaniowa)
  2. taśmę klejącą mleczną (jest elastyczniejsza i mocniejsza niż błyszcząca)

Instruktaż wykonania woreczka, tylki oraz technika wykonania płatków w filmiku poniżej. Zapraszam :)

W przypadku gdy chcecie wykonać pełne kwiatki zamiast słoneczników z brązowymi środkami, wystarczy włożyć dwa kolory masy bezowo maślanej do rękawa, starając się aby masy się nie wymieszały, a następnie podczas ozdabiania zamiast 3 wykonać 5 pięter płatków.

cytrynowe babeczki słoneczniki

W razie wątpliwości, pytajcie!

Pozdrawiam,

Daria

 

Leave a Comment