Kruche babeczki z kajmakiem, czekoladą i bitą śmietaną

Kruche babeczki z kajmakiem, czekoladą i bitą śmietaną

Kruche babeczki z kajmakiem, czekolada i bitą śmietana

Przepis na kruche ciasto,  które Wam dziś serwuje pochodzi z książki “Piekarnia i Cukiernia. Wytworna i Gospodarka” Pani Marty Norkowskiej. Pozycja to nie byle jaka, bowiem wydana w 1902 roku, “nagrodzona 2 wielkiemi medalami srebrnemi na wystawach kucharskich w Warszawie i Łodzi”. Książka należała do babci mojego męża – pożółkłe karki, tłuste plamy, w środku oryginalne zapiski pisane piórem, wagi podane w funtach… Kartkując jej strony przenoszę się w czasie! Ile bym dała, żeby móc odwiedzić tamte wystawy kucharskie w Łodzi :) Na podstawie przepisu z książki prezentuje Wam kruche babeczki z kajmakiem, czekoladą i bitą śmietaną. Smacznego!

Składniki na kruche ciasto (już po przeliczeniu na gramy):

  • 340 g mąki
  • 230 g masła
  • 115 g cukru
  • 1 jajko

Przygotowanie ciasta:

“Mąkę przesiać, masło połamać w kawałki, wbić 1 jajko i wszystko zagniatać obu rękoma. Gdy ciasto jest zupełnie gładkie i lśniące wtenczas je odłożyć a krajając nożem po kawałku , rozwałkować dosyć cienko, podsypując stolnicę mąką.” ;)

Foremki do babeczek wysmaruj tłuszczem i oprusz mąką. Z rozwałkowanego ciasta (grubość ok 4 mm, dla amatorów kruchego ciasta grubiej) wykroić foremką krążek i wyłożyć nim foremkę.

Nagrzej piekarnik do 180° C, piecz babeczki 10-12 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Odczekaj 5 min do przestudzenia foremek i ostrożnie wyjmij babeczki.

Ponadto:

  • puszka gotowej masy kajmakowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 300 ml śmietany 30%
  • fix do śmietan
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g masła
  • 50 ml mleka

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Masło rozpuść w garnku, w kubku wymieszaj 2 łyżki kakao z 4 łyżeczkami cukru pudru i mlekiem. Wlej masę kakaową do masła, zagotuj. Odstaw do przestudzenia.

Przygotowanie masy kajmakowej:

Jeśli zdecydowałaś się przygotować masę kajmakową własnoręcznie, wlej wodę do garnka, włóż do niego puszkę ze skondensowanym mlekiem (koniecznie słodzonym!) i zagotuj. Od czasu wrzenia gotuj na małym ogniu 3 godziny pod przykryciem, sprawdzając co jakiś czas czy woda nie wyparowała. Puszka przez cały czas musi być cała w wodzie. Po 3 godzinach wyjmij puszkę i odstaw do przestudzenia. Nie wolno otwierać gorącej puszki z kajmakiem, bo masa może pryskać co grozi poparzeniem!

Osobiście preferuję kupno gotowej masy kajmakowej, jednak gdy nie mamy takiej możliwości polecam przygotować własną masę na dzień przed przygotowaniem babeczek.

Przygotowanie bitej śmietany:

Śmietanę wlej do wysokiej miski, ubij mikserem. Pod koniec ubijania dodaj 2 łyżeczki cukru pudru i fix do śmietan.

Ostudzone babeczki wypełnij kolejno:

  • 1 łyżeczką masy kajmakowej
  • połową łyżeczki polewy czekoladowej
  • łyżeczką bitej śmietany
  • całość oprusz delikatnie kakao

Rada: Przygotowywanie babeczek to proces dość czasochłonny, dlatego radzę ugotować masę kajmakową i upiec same babeczki na dzień przed ich podaniem. Smakują rewelacyjnie, są warte tego zachodu :)

Kruche babeczki z kajmakiem, czekoladą i bitą śmietaną

Kruche babeczki z kajmakiem, czekoladą i bitą śmietaną

 

Kruche babeczki z kajmakiem, czekoladą i bitą śmietaną

Leave a Comment