Muffiny keksowe

Muffiny keksowe

 

muffiny keksowe

Dziś przepis świąteczny, spodoba się tym zapracowanym. Oto moja Wielkanocna wariacja na temat keksa. Wykonanie babeczek zajmuje dosłownie 5 minut. Ciasto jest słodkie, śmietankowe, wilgotne i pełne słodkich bakalii.

 

Składniki na 10 sztuk babeczek:

  • 110 g miękkiego masła
  • 110 g mąki pszennej
  • 100 g cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 ml maślanki
  • 100 g mieszanki bakalii tzw. mieszanki keksowej

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180° C. Formę  do babeczek wyłóż papilotkami lub wysmaruj masłem. Foremek silikonowych nie trzeba wykładać ani smarować.

Bakalie keksowe wymieszaj z łyżką mąki, tak aby każdy kawałek był obtoczony, dzięki temu mieszanka nie będzie opadała na dno podczas pieczenia.

Pozostałe składniki włóż do miski i zmiksuj do otrzymania jednolitej masy. Dołóż bakalie i wymieszaj. Nakładaj masę do foremek, wypełniając je do 2/3 wysokości.

Włóż muffiny keksowe do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 min. Po 20 minutach sprawdź patyczkiem, czy muffiny są suche w środku. Babeczki powinny mieć lekko złotawy kolor i być wilgotne w środku.

Po wyjęciu blaszki z piekarnika odczekaj 5 minut i wyjmij babeczki do ostudzenia. Muffiny możesz udekorować lukrem lub polewą z czekolady. Ja udekoruję je gniazdkami z jajeczkami czekoladowymi. Przepis już jutro!

 

muffiny keksowe

muffiny keksowe

Pozdrawiam,

Świątecznie zapracowana

Daria

Leave a Comment