Muffiny pizzowe z szynką i serem Gouda

Muffiny pizzowe z szynką i serem Gouda


Muffinki pizzowe z szynką i serem Gouda

 

Ten przepis przypadnie do gustu szcególnie wszytskim amatorom pizzy. Smak pizzy w małej babeczce, drożdzowe ciasto a w środku szynka, ser, pieczarki, cebula i pomidory. Dodatki można dobierać wedle własnego upodobania. Muffiny smakują świetnie na ciepło i na zimno.

Składniki na 12 sztuk

  • 100 ml ciepłego mleka
  • pół kostki drożdży (21 g)
  • 250 g mąki
  • 4 łyżki masła
  • 1 jajko
  • sól
  • pół łyżeczki oregano
  • mała cebula
  • łyżka oliwy
  • 50 g szynki, salami lub kiełbasy
  • pomidor
  • 50 g pieczarek
  • • 50 g sera gouda

Wykonanie:

Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, dosypać mąkę, dodać masło, jajko, sól i oregano. Całość zagnieść na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

W czasie gdy ciasto będzie rosło obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę. Oliwę rozgrzej na patelni i zeszklij cebulę następnie odstaw ją do przestudzenia. Pokrój drobno szynkę, pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ser pokrój w drobna kostkę. Pomidora umyj, pokrój na ćwiartki, usuń nasiona i pokrój w kostkę.

Rozgrzej piekarnik do 175 C, formy na babeczki wyłóż papilotkami lub wysmaruj oliwą i oprusz mąką. Wytrawne babeczki najlepiej piec w formach silikonowych, zapobiegają przywieraniu ciasta i nie trzeba ich wcześniej natłuszczać. Papilotki są mniej praktyczne bo po upieczeniu pokryte są tłuszczem z ciasta, ale ich użycie oczywiście nie jest zakazane ;)

Cebulę, szynkę, pomidory, pieczarki i połowę sera dodaj do ciasta drożdżowego i wymieszaj. Ciasto podziel na 12 porcji, uformuj kulki i nałóż do foremek. Wierzch posyp resztą żółtego sera.

Piecz muffinki 25 minut do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i przestudź 5 minut, wyjmij z foremek.

Muffiny pizzowe można podawać na ciepło i zimno!

Muffinki pizzowe z szynka i serem Gouda

Muffinki pizzowe z szynką i serem Gouda

Leave a Comment