Muffiny z serem feta i oliwkami

Muffiny z serem feta i oliwkami

Muffiny z serem feta i oliwkami

Chłopaki narzekają… Że zbyt słodko, babsko i w ogóle mało konkretnie. Postanowiłam przychylić się prośbom i zrobić coś konkretnego. Dziś w menu wytrawne muffiny z serem feta, oliwkami i suszonymi pomidorami. Dla tych co lubią “wariacje na temat”, ser feta zastąpić można serem kozim, a dla tych co nie lubią suszonych pomidorów, można je pominąć :) Smacznego!

Składniki na 12 sztuk:

  • 70 g czarnych oliwek bez pestek
  • 200 g tłustego sera feta
  • 250 g mąki
  • 300  jogurtu typu greckiego
  • 100 ml oliwy
  • jajko
  • łyżka posiekanego rozmarynu
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • świeży pieprz

Przygotowanie:

Oliwki pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj je z mąką, rozmarynem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i pieprzem.

Połowę sera feta pokrój na 12 kostek, resztę rozkrusz.

Roztrzep jajko, dodaj do niego jogurt i oliwę, dokładnie wymieszaj.

Połącz mokre i suche składniki aby wszystkie składniki były wilgotne.

Przygotuj formy na muffiny, wyłóż je papilotkami lub wysmaruj masłem. Wytrawne muffiny najwygodniej piec w formach silikonowych, ciasto do nich nie przywiera i nie wymagają smarowania!

Połowę ciasta nałóż do foremek, na środek każdej połóż kostkę sera feta, przykryj reszta ciasta i posyp rozkruszonym serem.

Piecz w 180° C przez 25 – 30 minut. Przed wyjęciem z foremek odczekaj 5 minut. Muffiny możesz podawać na ciepło i zimno.

Muffiny z serem feta i oliwkami

Muffiny z serem feta i oliwkami

Muffiny z serem feta i oliwkami

Leave a Comment