Babeczki Ciasteczkowy Potwór

Babeczki Ciasteczkowy Potwór

ciasteczkowy-680x1024Dziś zagościł u mnie Ciasteczkowy Potwór. Kumpel Elma z Ulicy Sezamkowej. Nie podaję Wam przepisu na ciasto, gdyż nie ciasto, a dekoracja jest najważniejsza :) Jako bazy użyjcie ulubionego przepisu na słodkie muffiny. W razie braku pomysłu kilka inspiracji znajdziecie w zakładce “Słodkie”. Cupcake’s Ciasteczkowy Potwór szczególnie uwielbiane są przez dzieci. Mój synek nie wierzył we własne szczęście kiedy pozwoliłam mu zjeść Ciasteczkowego Potwora ;)

Zapraszam po przepis :)

Do wykonania babeczek Ciasteczkowych Potworów potrzebujemy:

  1. Porcję kremu meringue buttercream (krem bezowo-maślany)
  2. Niebieski barwnik spożywczy (użyłam niebieskiego barwnika Royal Blue firmy Wilton)
  3. 100 g masy cukrowej w kolorze białym
  4. Jadalnego flamastra w kolorze czarnym, lub rozpuszczonej czekolady
  5. 6 sztuk ciasteczek z kawałkami czekolady
  6. Tylki  przypominającej perforowany naparstek. Użyłam tylki Wilton nr 233, ale w sklepach internetowych dostępnych jest wiele podobnych tylek.

Tylka wilton 233

Przygotowanie:

Przygotowanie babeczek bywa czasochłonne, szczególnie dla osób, które zaczynają swoją przygodę z dekorowaniem. Ponieważ wychodzę z założenia, że pieczenie musi być przyjemnością proponuję rozłożyć pracę na etapy. Nie znoszę sytuacji kiedy przygotowuję coś w pośpiechu, przez co efekt jest nie taki jakbym się spodziewała, a dodatkowo przez cały czas denerwuję się czy zdążę na czas. Aby uniknąć takich sytuacji proponuję podzielić pracę:

  1. Dodatki do babeczek, czyli oczy możesz wykonać nawet na tydzień przed planowanym ich podaniem. W sklepach internetowych dostępne są 100 g opakowania masy cukrowej. Połowę masy cukrowej rozwałkuj na grubość 3 mm. Aby masa nie przywierała do wałka i blatu oprusz ją delikatnie mąką ziemniaczaną. Do wykrojenia użyj kieliszka lub okrągłej wykrawaczki do ciastek. Wykrój 24 kółka. Wygładź brzegi i odstaw oczy do wyschnięcia. Dopiero kiedy masa cukrowa przeschnie możesz narysować źrenice oczu flamastrem jadalnym lub rozpuszczoną czekoladą.
  2. Ulubione babeczki możesz upiec dzień przed ich podaniem, choć najsmaczniejsze są w dniu pieczenia.
  3. W dniu gdy chcesz podać babeczki przygotuj krem maślany. Dodaj do niego odrobinę niebieskiego barwnika spożywczego i wymieszaj. Jeśli kolor będzie za mało intensywny dodaj go jeszcze trochę i ponownie wymieszaj.

Ozdabianie babeczek:

Napełnij worek cukierniczy (z perforowaną tylką) masą i zawiń koniec rękawa. Chwyć worek jedną ręką na jego końcu, aby zapobiec wypływaniu masy z drugiej strony, jednocześnie będziesz w stanie kontrolować siłę nacisku i prędkość nakładania kremu. Trzymaj worek prostopadle do powierzchni dekorowanej, tak aby tylka dotykała ciasta. Gdy odrobina kremu wypłynie na ciastko delikatnie i wolno oderwij ją tak aby uzyskać efekt futra. Ozdabiaj kawałek po kawałku nie zostawiając wolnej przestrzeni.

Na zakończenie udekoruj babeczki oczami oraz połówką ciastka z kawałkami czekolady.

Miłej zabawy i smacznych rezultatów!

Pozdrowienia,

Daria

 

Muffin Ciasteczkowy Potwór

Leave a Comment