Babeczki mocno czekoladowe z kremem dyniowym

Babeczki mocno czekoladowe z kremem dyniowym

babeczki-czekoladowe-z-kremem-dyniowym

 

Obiecałam Wam cykl wpisów, których tematem przewodnim będzie dynia. Dziś przepis na babeczki czekoladowo-dyniowe. Przyznam, że przepis ten na ciasto z kawałkami czekolady należy do moich ulubionych i nie tylko moich :) Te babki czekoladowe piekę średnio raz na 3 dni bo mój synek je uwielbia. Wykonanie ich jest na tyle proste, że 3 letni maluch może brać czynny udział w ich przygotowywaniu (pod warunkiem, że opiekun toleruje mąkę na podłodze i wyjadanie czekolady z miski). Ciasto robi się ekspresowo! Aby nie było zbyt nudno dodałam krem z dyni. Iście jesienna kompozycja!

Składniki na babeczki:

  • 2 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)

Wykonanie:

Przygotuj 2 miski, w jednej wymieszaj mokre składniki (jajko, mleko i olej) a w kolejnej pozostałe składniki. Czekoladę pokrój w dość grubą kostkę (ja kroję w taki sposób żeby każda kostka podzielona była na 4 części) i dodaj do suchych składników. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką do ich połączenia.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 °C, formę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami. Napełnij foremki do 2/3 wysokości. Piecz przez 12-15 min. Ważne, aby babeczek nie piec zbyt długo, bo wychodzą suche, dlatego po 12 min warto sprawdzić je patyczkiem.

Składniki na krem z dyni:

  • 65 g puree z dyni (użyłam połówki dyni hokkaido)
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g serka mascarpone
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej (taka ilość daje dość intensywny aromat gałki w kremie, jeśli nie jesteście jej fanami, można jej ilość dowolnie zmniejszyć lub w ogóle pominąć)

Wykonanie:

Aby uzyskać puree z dyni należy ją obrać, ugotować (ja ugotowałam na parze) lub upiec w piekarniku przez 25 min w temp 200 ° C i zmiksować na papkę.

Zmiksuj masło z dynią, dodaj gałkę muszkatołową i cynamon. Dodaj cukier i wymieszaj. Wmiksuj serek mascarpone.

Używając worka cukierniczego i tylki zakończonej gwiazdką ozdób babeczki. Udekoruj je dyniami z cukru królewskiego i gotowe!

babeczki-czekoladowe-z-kremem-z-dyni

babeczki-czekoladowo-dyniowe

 

 

 

Leave a Comment