Ciasto czekoladowe w kubku – pieczone w mikrofalówce.

Ciasto czekoladowe w kubku – pieczone w mikrofalówce.

 ciasto-czekoladowe6m

Wreszcie wakacje. W tym roku byliśmy odwiedziliśmy Tatry. Cieszyłam się, obok wynajmowanego pokoju będzie kuchnia do mojej dyspozycji, a w niej piekarnik! Po dojechaniu na miejsce okazało się, że piekarnik jest nieczynny, nasi poprzednicy wpadli na pomysł wysuszyć w nim buty i myślę, że nikt by nic nie zauważył, gdyby włączyli piekarnik na 50 C i uchylili drzwiczki piekarnika… Niestety chyba zrobili inaczej i…upiekli buty. Piekarnik nieczynny. Moje plany pieczenia wzięły w łeb. Na całe szczęście w kuchni była mikrofalówka! Poniżej zamieszczam przepis na ciasto czekoladowe, dla tych, którzy nie posiadają piekarników. Chyba najbardziej ucieszy studentów w akademikach ;)

Składniki:

  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki nutelli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

 Wykonanie:

Do dużego kubka (300 ml) wbij jajko, dodaj mleko, olej i wymieszaj. Dodaj nutellę i cukier, ponownie wymieszaj. Dosyp kakao i mąkę, wymieszaj. Ciasto rośnie, przed upieczeniem powinno sięgać nie wyżej niż do 2/3 wysokości kubka inaczej wykipi! Nastaw mikrofalówke na najwyższą moc, piecz ok 2,5-3 min ( w zależności od mocy mikrofalówki, ja piekłam 2,5 min w 800 W)

ciasto-czekoladowem

ciasto-czekoladowe2m

ciasto-czekoladowe1m

ciasto-czekoladowe5m

Nie jestem urodzoną miłośniczką gór, przyznam szczerze, że nie lubię się męczyć, ale chodzenie po górach traktuje jako prace nad charakterem ;) Podczas mozolnej podróży i wspinaczki najlepsze sa chwile przerwy i to, że można wtedy zjeść coś pysznego podziwiając takie widoki!

DSC_0925m

DSC_0946m

Pozdrowienia,

Daria

 

 

 

Leave a Comment