Mini serniczki z malinowym musem

Mini serniczki z malinowym musem

serniczki-z-musem-malinowym-m

 Moja letnia wersja mini serniczków. Chrupiący spód i delikatny kwaskowaty posmak cytryny idealnie sprawdzi się jako orzeźwiający letni deser. Przyznajcie, że malinowe kleksy wyglądają uroczo ;)  Zapraszam po przepis!

Spód serniczków:

  • 90 g oreo (ok 8 sztuk)
  • 90 g herbatników
  • 2 łyżki masła (ok 30g)

Wykonanie:

Pokrój ciasteczka nożem, wsyp do miski i rozkrusz na drobniejsze kawałki dłońmi lub pałką do ciasta. Dodaj miękkie masło i wymieszaj dłońmi. Masa na spód powinna konsystencją przypominać wilgotny piasek/żwirek.

Wyłóż formę do babeczek papierowymi papilotkami. Do każdego gniazdka nałóż łyżeczkę masy z ciasteczek i uklep łyżką lub palcami.

Mus malinowy:

  • 100 g malin ( ok 3/4 szklanki)
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Zblenduj lub zmiksuj maliny z cukrem. Masę przetrzyj przez sitko by pozbyć się pestek.

Masa sernikowa:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 225 g serka
  • 1 łyżeczka skórki z otartej cytryny
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki śmietany 18%

Wykonanie:

Zmiksuj serek, ciągle miksując dodaj do niego cukier i mąkę, dodaj jajka i śmietanę i skórkę z otartej cytryny.

Wypełnij papilotki masą sernikową prawie do pełna. Na wierzchu każdej zrób kleks z musu malinowego i wykałaczką rozprowadź go po babeczce by powstały malinowe wiry.

Nagrzej piekarnik do 160 °C. Piecz babeczki w nagrzanym piekarniku przez 22-25 minut. Ostudzone babeczki wstaw do lodówki na 3 godziny. Dopiero po schłodzeniu gotowe są do podania!

sernik-malinami-1m

serniczki-malinami-3m

serniczki-malinami-2m

Smacznego!

Leave a Comment