Akcja jedz jabłka! Muffiny jabłkowe z cynamonem.

Akcja jedz jabłka! Muffiny jabłkowe z cynamonem.

muffiny-jablkowe2m

Postanowiłam włączyć się do akcji jedz jabłka i wesprzeć polskich sadowników. Według wyliczeń jednej z gazet, aby zniwelować niekorzystne skutki rosyjskiego embarga na polskie jabłka każdy z nas powinien rocznie zjeść więcej o 4,5 kg tych owoców. Zakasałam więc rękawy i z samego rana udałam się z Rychem na rowerze do pobliskiego warzywniaka i kupiłam jabłka. Dorzuciłam maślankę i sok jabłkowy. Wróciliśmy do domu i z poczuciem misji piekliśmy… oto one. Muffiny jabłkowe z cynamonem, których zadaniem jest ratowanie sytuacji. Co prawda do przepisu używamu tylko 2 jabłek, ale to już 300 g! Jeśli upiekę muffiny jabłkowe 15 razy w roku, to wyrobię swoją normę!

Artykuły prześcigają się w wyliczaniu walorów zdrowotnych jabłek i ich korzystnego wpływu na nasze zdrowie, więc JEDZMY JABŁKA! :)

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 jabłka (najlepsze do tego będą jabłka Antonówki, po upieczeniu będą upróżone i rozpadające się)
  • 280 g mąki
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 200 g maślanki
  • 125 ml soku jabłkowego
  • opcjonalnie wiórki kokosowe albo cukier gruboziarnisty.

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180° C. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki. Do miski wsyp mąkę, cynamon, sodę i sól. Dodaj jabłka i wymieszaj.

W drugim naczyniu umieść cukier, olej, maślankę, jajko i sok jabłkowy. Wymieszaj mokre składniki i wlej je do suchej masy. Wymieszaj łyżką do połączenia. Nakładaj masę do formy wyłożonej papilotkami lub do silikonowych foremek do pieczenia muffinów (do pełna). Możesz posypać je wiórkami kokosowymi lub cukrem gruboziarnistym. Piecz przez 25 min do uzyskania złotobrązowego koloru.

Po upieczeniu odczekaj 5 min zanim wyjmiesz babeczki z foremek. Studź muffiny na kratce.

muffiny-jablkowe1m

muffiny jabłkowe z cynamonem

Jabłkowego smacznego!

Daria

 

 

Leave a Comment