Jak ozdobić maślane ciasteczka? Dekorujemy ciasteczka motylki.

Jak ozdobić maślane ciasteczka? Dekorujemy ciasteczka motylki.

ikona-ciasteczka-motylki

Uwielbiam robić ciasteczka maślane zdobione lukrem. Mam przy tym tyle frajdy co małe dziecko bawiąc się w błocie. O ile tylko mam dostatecznie dużo czasu i spokojną atmosferę ;) Tym wpisem chciałam rozpocząć cykl 3 wpisów o dekoracji ciasteczek maślanych z motywami Wielkanocnymi (wiosennymi). Zrobienie ich jest średnio trudne. Jak zwykle uważam, że bardziej niż umiejętności potrzebne są chęci ;) Mam nadzieję, że obudzę w Was artystyczną duszę w kuchni.

Przepis na ciasteczka maślane:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 g proszku do pieczenia

Ze wszystkich składników zagnieć ciasto, podziel je na 2 części. Każdą rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość ok 0,5 cm. I włóż do lodówki na 5-10 min. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i wycinaj ciasteczka foremką w kształcie motylków. Układaj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Dzięki temu, że ciasto jest zimne, będzie ładnie trzymało kształt przy przekładaniu na blaszkę. Piecz ciasteczka 10 min w temperaturze 180 °C do uzyskania złotego koloru. Odstaw do wystygnięcia, w tym czasie przygotuj lukier.

Przepis na lukier królewski:

  • proszek bezowy – 3 łyżki (po 15 ml)
  • ok 450 g cukru pudru
  • gorąca woda ok 12-14 łyżek

Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować mikserem przez ok 8 min.

Tym razem do zrobienia lukru użyłam proszku bezowego (meringe powder) czyli białka jaja kurzego w proszku. Jest ono wygodniejsze w użyciu (nie trzeba babrać się w jajkach, wystarczy nasypać proszek), bezpieczniejsze (nie ma zagrożenia zarażenia salmonellą), praktyczniejsze (niezużyty lukier na bazie proszku możemy przechowywać w lodówce w szczelnym woreczku) i estetyczniejsze (przy ozdobach, gdzie używamy bardzo sztywnego lukru np, różyczkach wyciskanych tylką nie pęka podczas suszenia jak tradycyjny lukier) I choć koszt takiego proszku wydaje się dość duży (ok 28 zł za 113 g) to myślę że przy tych wszystkich zaletach i dużej wydajności wart jest swojej ceny.

Jeśli akurat nie dysponujecie proszkiem bezowym możecie użyć tradycyjnego lukru królewskiego na który przepis znajdziecie w tym poście – DYNIE Z LUKRU KRÓLEWSKIEGO

OZDABIANIE CIASTECZEK LUKREM

Co będzie potrzebne?

  • ciasteczka
  • lukier
  • barwniki spożywcze (ja użyłam 2 odcieni różu, i 2 odcieni zielonego ale można użyć jednego z każdego koloru)
  • papier do pieczenia do wykonania rożków z papieru (jeśli macie możecie użyć jednorazowych worków cukierniczych)

Lukier dzielimy na 3/4 i 1/4. Większa część zostaje biała, mniejszą dzielimy na 4 części i każdą z nich barwimy na jasny i ciemniejszy róż, jasny i ciemniejszy zielony (dodając mniejszą i większą ilość barwnika).

Robimy stożki z papieru do pieczenia, pomocny będzie Wam film poniżej:

  1. Rożki napełniamy lukrami, zawijamy jak na filmie i rozpoczynamy dekorowanie. Zrób kontur ciasteczka, kluczowe jest to, by czubek worka trzymać w odległości ok 2 cm od dekorowanej powierzchni tak żeby stróżka lukru spływała w powietrzu na ciastko, tylko wtedy uda nam się uzyskać prostą linię. W przeciwnym razie drganie ręki spowoduje, że linia będzie pofalowana.
  2. Wypełnij środek ciasta lukrem
  3. Jasno różowym lukrem zrób kropki, a na nich kropki z ciemno różowego lukru.
  4. Wykałaczką połącz oba kolory. Wycieraj wykałaczkę przed każdą kropką inaczej kolory się zamarzą.
  5. Obok kwiatków zrób kropki z jasno zielonego lukru a na nich kropki z ciemno zielonego lukru.
  6. Wykałaczką zrób linię od wewnątrz na zewnątrz na zielonych kropkach, tak by uformować z nich listki. Tu tez należy wycierać wykałaczkę. 
  7. Zrób detale, małe kropeczki i obwódkę z białych lub kolorowych kropek lukru.
  8. Pozostaw do wyschnięcia, najlepiej na całą noc.

Żebyście wiedzieli o czym piszę, mam dla Was filmik instruktażowy:

Ciasteczka są gotowe :) Myślę, że zapakowane w torebeczki będą świetnym upominkiem z okazji nadchodzących Świąt Wielkiej Nocy, a położone obok talerzy pięknie udekorują świąteczny stół.

jak-ozdobic-kruche-ciasteczka-1

kruche-ciasteczka-motylki1

kruche-ciasteczka-motylki-2

U mnie ciacha znikały tak szybko, że z trudem zdążyłam im zrobić kilka zdjęć :)

jak-ozdobic-ciasteczka-motylki

Jeśli macie pytania techniczne i nietechniczne piszcie!

Leave a Comment