Śniadaniowe muffiny z musli crunchy

Śniadaniowe muffiny z musli crunchy

Śniadaniowe muffiny z muesli crunchyMuffiny z musli to pomysł na to jak odmienić 2 śniadanie. W połączeniu z jabłkiem i jogurtem naturalnym stworzą sycący posiłek.Babeczki można przechowywać w zamkniętym pojemniku 3 dni. Ponieważ przygotowujemy je wcześniej śniadaniowe muffiny z musli crunchy idealnie nadadzą się dla Tych którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie śniadania do pracy, czy na uczelnię i jedzą w ciągu dnia tylko to, co w pośpiechu wrzucą do torby przed wyjściem z domu ;).

 

Składniki na 15 muffinów:

  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2,5 szklanki musli (użyłam bakaliowego musli crunchy)

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 C. Wyłóż formę do muffinek papilotkami lub użyj formy silikonowej.

Przygotuj 2 miski, w jednej zmieszaj sok pomarańczowy, olej, jajko. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj do połączenia składników. Nałóż masę do papilotek do 3/4 wysokości. Piecz przez 15 minut, przed wyjęciem muffinek z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest dopieczone.

Do przygotowania babeczek można użyć zwykłego musli. Babeczki będą mniej słodkie a przez to mniej kaloryczne.

Śniadaniowe muffiny z muesli crunchy

Śniadaniowe muffiny z muesli crunchy

Pozdrowienia,

Daria

Leave a Comment