Waniliowe muffiny z żurawinami i kruszonką

Waniliowe muffiny z żurawinami i kruszonką

waniliowe babeczki z żurawinami

Jesienią nie mamy zbyt dużego wyboru wśród owoców sezonowych, ale akurat teraz warto sięgnąć właśnie po żurawinę. Mimo, że kojarzona jest jako dodatek do mięs, głownie indyka i dziczyzny, świetnie sprawdzi się w deserach. Maślany, słodki smak masła świetnie współgra z lekką kwaskowatością owoców żurawiny. Tym którzy obawiają się, że muffiny będą zbyt kwaśne proponuję wykorzystać suszone owoce żurawiny, choć warto pamiętać, że to te świeże mają więcej witamin i zdecydowanie mniej cukru!

 

Składniki na 12 sztuk:

  • 220 g świeżej żurawiny
  • laska wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g mąki
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 190 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 ° C, formę na muffiny wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem i wysyp mąką.

Masło utrzyj z cukrem na krem, dodaj jajka i wymieszaj. Laskę wanilii przekrój na pół i wyskrob ziarna, dodaj do masy z jajek, cukru i masła. Wlej mleko i wymieszaj.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i szczypta soli. Dodawaj do masy mokrej łyżka po łyżce mieszając w międzyczasie, aż uzyskasz gładką masę. Do masy dodaj żurawiny i zamieszaj. Napełnij foremki masą do 3/4 wysokości.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki

Wykonanie:

Podane składniki zagnieść do uzyskania konsystencji mokrego, lepiącego się piasku. Kruszonką obficie posypać muffiny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 20-25 min do uzyskania złotobrązowego koloru. Po upieczeniu muffiny wyjąć z gniazd i wystudzić.

Porada:

Świeże żurawiny dostępne są tylko w ograniczonym okresie w roku, ale w pozostałym czasie możesz wykorzystać żurawiny suszone lub mrożone.

Koniecznie dajcie znać, jeśli wypróbujecie :)

Leave a Comment