Podstawowe narzędzia do dekorowania masą cukrową

Podstawowe narzędzia do dekorowania masą cukrową

Należę do osób zdecydowanie niecierpliwych, zaczynając swoją przygodę z masą cukrową chciałam umieć wszystko od razu i posiadać wszystkie bardziej i mniej niezbędne rzeczy do modelowania na samym starcie. Przyznam szczerze, że dokonałam na początku kilku zakupów, których nie trzeba posiadać na samym starcie (jak forma do odlewania motyli z karmelu) i w konsekwencji praktycznie jej nie używałam. Dopiero po czasie zorientowałam się, że są rzeczy które bardziej by mi się przydały na tym etapie, a wcześniejsze zakupy były na wyrost. Chciałabym korzystając z mojego doświadczenia doradzić Wam, w co warto zainwestować gdy chcecie zacząć swoją przygodę z dekorowaniem masą cukrową.

  1. zestaw narzędzi do modelowania masy cukrowej i marcepanu – W zestawie znajdują się narzędzia wykonane z plastiku lub metalu, każde z nich zakończone jest główką w innym kształcie, w śród nich kule mniejsze i większe do modelowania falbanek i liści kwiatów, szpikulec, grzebyk, muszelka czy ostrze półokrągłe.
  2. wałek do wałkowania masy cukrowej – ja używam zwykłego drewnianego wałka do ciasta, na rynku dostępne są wałki do masy cukrowej i marcepanu. Są zdecydowanie mniejsze i poręczniejsze, wykonane z plastiku. Dodatkowo dołączone są do nich pierścienie o różnej grubości. Pierścienie zakłada się na brzegi wałka, dzięki temu mamy pewność że wałkowana masa ma tę samą grubość na całej powierzchni.
  3. gąbka do modelowania – gąbka jest niezbędna gdy chcemy wykonać nieco bardziej skomplikowane kwiaty, np. róże wymagające pofalowania i wygładzenia. Gąbka zapobiega przywieraniu, łatwo się czyści. Próbowałam wykorzystać różne rodzaje gąbek kuchennych jako substytutów, ale niestety bez skutku. Gąbki kuchenne są zbyt miękkie, masa cukrowa przywiera i odciska się na niej gąbczasta faktura.
  4. wykrawaczki – wykrawaczki nie są niezbędne, ale znacznie ułatwiają pracę. Można sobie poradzić bez nich rysując lub drukując szablon na kartce oraz odrysowując i wycinając wzór z masy cukrowej na podstawie szablonu. Ta metoda sprawdza się, gdy chcemy wykonać pojedyncze ozdoby w danym kształcie, przy większej ilości jest bardzo czasochłonna. Na rynku dostępnych jest bardzo dużo rodzai wykrawaczek; metalowe, plastikowe, wyciskane z tłoczkiem. Wszystkie bardzo dobrze nadają się do wycinania ozdób z masy cukrowej.

Wymienione przeze mnie narzędzia będą najbardziej przydatne dla osób chcących zacząć swoją przygodę z ozdabianiem masą cukrową.  Z czasem postaram się przybliżyć kolejne akcesoria do modelowania.

Pozdrowienia

Daria

Leave a Comment