Słodki akcent – dynia z lukru królewskiego

Słodki akcent – dynia z lukru królewskiego

glowne

Lukier królewski jest prosty do zrobienia, nie wymaga składników skomplikowanych a dekorowanie nim daje nieograniczone możliwości i świetne efekty. Jedyne czego potrzebujemy to odrobina wyobraźni i chęci by niewielkim nakładem pracy stworzyć coś zachwycającego :) Sezon dyniowy kwitnie, i choć przyznam szczerze, że nie byłam fanką dyni (może dlatego, że do tej pory kojarzyła mi się jedynie z materiałem na lampion ;)) uległam pokusie na dyniowe szaleństwo. Dziś oficjalnie rozpoczynam cykl kilku wpisów na temat dyni, na pierwszy ogień instrukcja wykonania cukrowej dyńki!

Co będzie nam potrzebne do wykonania sztywnego lukru królewskiego:

  • jedno białko (jajko L) – dla osób zrażonych do produktów z surowym jajkiem na końcu wpisu jak wybrnąć z sytuacji
  • 250-260 g cukru pudru
  • dowolny aromat do smaku lub 2 łyżki soku z cytryny
  • barwnik spożywczy pomarańczowy lub żółty i czerwony
  • barwnik spożywczy zielony  (ja użyłam barwników w żelu firmy Wilton)
  • worek cukierniczy
  • tylkę w kształcie gwiazdki
  • tylkę z małą okrągła końcówką lub jednorazowy worek cukierniczy/papier do pieczenia
  • papier do pieczenia

Szczególnie lubię przepisy które nie są skomplikowane. Ok, wymagają zawsze jakiegoś zachodu i poświęcenia niewielkiej ilości czasu, ale finalnie dają wrażenie spędzenia godzin w kuchni, osiągnięcia tytułu “master” w cukiernictwie i w ogóle efekt “wow”. Myślę, że drobne akcenty z masy cukrowej potrafią zdziałać takie cuda.

Wykonanie:

Od razu uprzedzę, że nie jest to przepis na lukier królewski do zdobienia ciastek czy pierniczków, ten jest zdecydowanie zbyt gęsty i nie ma szans by rozlał się po ciastku tworząc lśniącą lukrowaną taflę, ale dzięki tak gęstej konsystencji uda nam sie otrzymać i co najważniejsze zachować strukturę falistości dyni ;)

Przed odseparowaniem żółtka od białka jajko należy sparzyć we wrzątku przez 10 s.

Białko zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj kilka kropel aromatu lub soku z cytryny.  Gotowe.

Podziel teraz masę na 2 części, jedną mniejszą zabarw na kolor zielony, większą na kolor pomarańczowy, dodając takiego barwnika lub mieszając dwa kolory – czerwony i żółty. Wymieszaj dokładnie do otrzymania jednolitego kremu.

Dekorowanie:

Dużą blachę lub deskę do krojenia wyłóż papierem do pieczenia. Włóż tylkę w kształcie gwiazdki do worka cukierniczego i napełnij go pomarańczowym lukrem. Postępuj zgodnie z instrukcjami na obrazku.

jak dekorować lukrem królewskim

Do wykonania łodyżki dyni, do tego możesz użyć tylki z małym okrągłym zakończeniem, zwykłego woreczka (koszulka na dokumenty również będzie przydatna, należy jedynie odciąć róg by uzyskać worek dekoratorski) lub wykonać worek z małego arkusza papieru do pieczenia zwijając go w trąbkę z małym otworem u dołu i zawijając górny brzeg worka do środka by papier się nie rozwinął.

dynie z lukru królewskiego

Gotowe dynie odstawiamy do wyschnięcia (ok 24h) lub przyspieszamy proces wkładając na godzinę do minimalnie nagrzanego piekarnika – mniej niż 50 °C

dynia z cukru krolewskiego

 

Dyń wyjdzie sporo, ale nie należy wpadać w przerażenie, dekoracje te można przechowywać w szczelnie zamkniętym i suchym pojemniku przez bardzo długi czas.

Już teraz zachęcam Was do dekorowania swoich wypieków, babeczek, ciastek i brownies jesiennymi akcentami!

Daria

————————————————————————————————————————————————–

Wiem, że niektórzy mają opory przed stosowaniem jajek w formie nieprzetworzonej, jest na to rada!

Zamiast surowego białka użyjcie proszku bezowego (meringue powder) czyli substytutu białka kurzego.

proszek bezowy - meringue powder

Lukier z użyciem tego proszku ma ładniejszą konsystencję i jest bardziej lśniący niż ten z tradycyjnego białka, ponadto można go przechowywać przez miesiąc w lodówce! Jedynym jego minusem jest brak ogólnej dostępności i jak dla mnie dość wysoka cena. Proszek bezowy możecie kupić w sklepach internetowych, a osobiście znam jedno łódzkie miejsce gdzie po przedpłacie dostaniecie go od ręki.

Przepis na sztywny lukier królewski:

  • 300 g cukru pudru
  • 20 g proszku bezowego
  • 310-350 ml wody ( wodę wlewaj stopniowo, najpierw max 310 ml a następnie więcej jeśli konsystencja będzie zbyt sztywna)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Wymieszaj suche składniki a następnie powoli dodawaj wodę. Początkowo lukier będzie bardzo płynny, w trakcje miksowania będzie stawał się bardziej puszysty i sztywny. Gdy lukier zesztywnieje przestań miksować by go nie przebić. Do tego rodzaju lukru dodajemy tylko wodne ekstrakty zapachowe ( nie można dodawać ekstraktów tłuszczowych więc popularne u nas zapachy w buteleczkach odpadają)

Dalej postępuj analogicznie jak w przypadku użycia białka jajka kurzego.

Miłej zabawy!

 

Leave a Comment