Kategoria: przepisy

Jak ozdobić maślane ciasteczka? Dekorujemy ciasteczka motylki.

ikona-ciasteczka-motylki

Uwielbiam robić ciasteczka maślane zdobione lukrem. Mam przy tym tyle frajdy co małe dziecko bawiąc się w błocie. O ile tylko mam dostatecznie dużo czasu i spokojną atmosferę ;) Tym wpisem chciałam rozpocząć cykl 3 wpisów o dekoracji ciasteczek maślanych z motywami Wielkanocnymi (wiosennymi). Zrobienie ich jest średnio trudne. Jak zwykle uważam, że bardziej niż umiejętności potrzebne są chęci ;) Mam nadzieję, że obudzę w Was artystyczną duszę w kuchni.

Przepis na ciasteczka maślane:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 g proszku do pieczenia

Ze wszystkich składników zagnieć ciasto, podziel je na 2 części. Każdą rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość ok 0,5 cm. I włóż do lodówki na 5-10 min. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i wycinaj ciasteczka foremką w kształcie motylków. Układaj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Dzięki temu, że ciasto jest zimne, będzie ładnie trzymało kształt przy przekładaniu na blaszkę. Piecz ciasteczka 10 min w temperaturze 180 °C do uzyskania złotego koloru. Odstaw do wystygnięcia, w tym czasie przygotuj lukier.

Przepis na lukier królewski:

  • proszek bezowy – 3 łyżki (po 15 ml)
  • ok 450 g cukru pudru
  • gorąca woda ok 12-14 łyżek

Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować mikserem przez ok 8 min.

Tym razem do zrobienia lukru użyłam proszku bezowego (meringe powder) czyli białka jaja kurzego w proszku. Jest ono wygodniejsze w użyciu (nie trzeba babrać się w jajkach, wystarczy nasypać proszek), bezpieczniejsze (nie ma zagrożenia zarażenia salmonellą), praktyczniejsze (niezużyty lukier na bazie proszku możemy przechowywać w lodówce w szczelnym woreczku) i estetyczniejsze (przy ozdobach, gdzie używamy bardzo sztywnego lukru np, różyczkach wyciskanych tylką nie pęka podczas suszenia jak tradycyjny lukier) I choć koszt takiego proszku wydaje się dość duży (ok 28 zł za 113 g) to myślę że przy tych wszystkich zaletach i dużej wydajności wart jest swojej ceny.

Jeśli akurat nie dysponujecie proszkiem bezowym możecie użyć tradycyjnego lukru królewskiego na który przepis znajdziecie w tym poście – DYNIE Z LUKRU KRÓLEWSKIEGO

OZDABIANIE CIASTECZEK LUKREM

Co będzie potrzebne?

  • ciasteczka
  • lukier
  • barwniki spożywcze (ja użyłam 2 odcieni różu, i 2 odcieni zielonego ale można użyć jednego z każdego koloru)
  • papier do pieczenia do wykonania rożków z papieru (jeśli macie możecie użyć jednorazowych worków cukierniczych)

Lukier dzielimy na 3/4 i 1/4. Większa część zostaje biała, mniejszą dzielimy na 4 części i każdą z nich barwimy na jasny i ciemniejszy róż, jasny i ciemniejszy zielony (dodając mniejszą i większą ilość barwnika).

Robimy stożki z papieru do pieczenia, pomocny będzie Wam film poniżej:

  1. Rożki napełniamy lukrami, zawijamy jak na filmie i rozpoczynamy dekorowanie. Zrób kontur ciasteczka, kluczowe jest to, by czubek worka trzymać w odległości ok 2 cm od dekorowanej powierzchni tak żeby stróżka lukru spływała w powietrzu na ciastko, tylko wtedy uda nam się uzyskać prostą linię. W przeciwnym razie drganie ręki spowoduje, że linia będzie pofalowana.
  2. Wypełnij środek ciasta lukrem
  3. Jasno różowym lukrem zrób kropki, a na nich kropki z ciemno różowego lukru.
  4. Wykałaczką połącz oba kolory. Wycieraj wykałaczkę przed każdą kropką inaczej kolory się zamarzą.
  5. Obok kwiatków zrób kropki z jasno zielonego lukru a na nich kropki z ciemno zielonego lukru.
  6. Wykałaczką zrób linię od wewnątrz na zewnątrz na zielonych kropkach, tak by uformować z nich listki. Tu tez należy wycierać wykałaczkę. 
  7. Zrób detale, małe kropeczki i obwódkę z białych lub kolorowych kropek lukru.
  8. Pozostaw do wyschnięcia, najlepiej na całą noc.

Żebyście wiedzieli o czym piszę, mam dla Was filmik instruktażowy:

Ciasteczka są gotowe :) Myślę, że zapakowane w torebeczki będą świetnym upominkiem z okazji nadchodzących Świąt Wielkiej Nocy, a położone obok talerzy pięknie udekorują świąteczny stół.

jak-ozdobic-kruche-ciasteczka-1

kruche-ciasteczka-motylki1

kruche-ciasteczka-motylki-2

U mnie ciacha znikały tak szybko, że z trudem zdążyłam im zrobić kilka zdjęć :)

jak-ozdobic-ciasteczka-motylki

Jeśli macie pytania techniczne i nietechniczne piszcie!

Waniliowe muffiny z żurawinami i kruszonką

waniliowe babeczki z żurawinami

Jesienią nie mamy zbyt dużego wyboru wśród owoców sezonowych, ale akurat teraz warto sięgnąć właśnie po żurawinę. Mimo, że kojarzona jest jako dodatek do mięs, głownie indyka i dziczyzny, świetnie sprawdzi się w deserach. Maślany, słodki smak masła świetnie współgra z lekką kwaskowatością owoców żurawiny. Tym którzy obawiają się, że muffiny będą zbyt kwaśne proponuję wykorzystać suszone owoce żurawiny, choć warto pamiętać, że to te świeże mają więcej witamin i zdecydowanie mniej cukru!

 

Składniki na 12 sztuk:

  • 220 g świeżej żurawiny
  • laska wanilii lub opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g mąki
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 190 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 ° C, formę na muffiny wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem i wysyp mąką.

Masło utrzyj z cukrem na krem, dodaj jajka i wymieszaj. Laskę wanilii przekrój na pół i wyskrob ziarna, dodaj do masy z jajek, cukru i masła. Wlej mleko i wymieszaj.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i szczypta soli. Dodawaj do masy mokrej łyżka po łyżce mieszając w międzyczasie, aż uzyskasz gładką masę. Do masy dodaj żurawiny i zamieszaj. Napełnij foremki masą do 3/4 wysokości.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki

Wykonanie:

Podane składniki zagnieść do uzyskania konsystencji mokrego, lepiącego się piasku. Kruszonką obficie posypać muffiny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 20-25 min do uzyskania złotobrązowego koloru. Po upieczeniu muffiny wyjąć z gniazd i wystudzić.

Porada:

Świeże żurawiny dostępne są tylko w ograniczonym okresie w roku, ale w pozostałym czasie możesz wykorzystać żurawiny suszone lub mrożone.

Koniecznie dajcie znać, jeśli wypróbujecie :)

Kawa latte z piankami Marshmallows

DSC_0357-horz

Kawa latte z piankami Marshmallows jest hitem w USA, u nas nie cieszy się tak dużą popularnością i z trudem uda nam się ją znaleźć w menu najpopularniejszych kawiarni w mieście. A szkoda! Mimo to nic straconego, pyszną kawę możesz przygotować w domu. Jest idealna na nadchodzące chłodne zimowe dni :) Smakuje pysznie, a już samym widokiem poprawia humor!

Do przygotowania potrzebujecie :

  • espresso ( pojedyncze lub podwójne, ja preferuje kawę słabszą, bo piję ją bardziej dla smaku niż właściwości pobudzających, więc wolę wypić dwie słabsze kawki, niż jedną mocniejszą ;))
  • gorące, spienione mleko ( koniecznie tłuste! Dodawanie do kawy mleka odtłuszczonego to dla mnie profanacja latte) Do spieniania mleka używam zakupionego w IKEA  spieniacza do mleka (takie małe bzykadełko, koszt 5 zł ale świetnie daje radę. Kłopot może być jedynie gdy musimy przygotować hurtową ilość kaw.)
  • pianki Marshmallows, wybrałam waniliowo-truskawkowe.

Przygotowanie:

Do gorącego espresso wrzuć 3 pianki, zalej gorącym mlekiem koniecznie z grubą warstwą piany. Wierzch udekoruj kilkoma piankami (jeśli nie masz pianek w wersji mini pokrój je w mniejszą kostkę)

Część pianek rozpuszcza się w kawie osładzając ją i nadając jej lekki waniliowy posmak, a reszta zamienia się w smakowity lekko klejący przysmak. Pianki osładzają napój, dlatego przed słodzeniem radzę spróbować kawy.

kawa latte z piankami marshmallows

Jak wiadomo kawa lubi duet, ja do pary proponuję babeczki tiramisu !

page

————————————————————–

źródło inspiracji: lovelatte.blog.pl

W powyższym liku znajdziecie również przepis na domowej roboty pianki. Kawa z piankami własnej roboty – dla ambitnych :)

 

Babeczki mocno czekoladowe z kremem dyniowym

babeczki-czekoladowe-z-kremem-dyniowym

 

Obiecałam Wam cykl wpisów, których tematem przewodnim będzie dynia. Dziś przepis na babeczki czekoladowo-dyniowe. Przyznam, że przepis ten na ciasto z kawałkami czekolady należy do moich ulubionych i nie tylko moich :) Te babki czekoladowe piekę średnio raz na 3 dni bo mój synek je uwielbia. Wykonanie ich jest na tyle proste, że 3 letni maluch może brać czynny udział w ich przygotowywaniu (pod warunkiem, że opiekun toleruje mąkę na podłodze i wyjadanie czekolady z miski). Ciasto robi się ekspresowo! Aby nie było zbyt nudno dodałam krem z dyni. Iście jesienna kompozycja!

Składniki na babeczki:

  • 2 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)

Wykonanie:

Przygotuj 2 miski, w jednej wymieszaj mokre składniki (jajko, mleko i olej) a w kolejnej pozostałe składniki. Czekoladę pokrój w dość grubą kostkę (ja kroję w taki sposób żeby każda kostka podzielona była na 4 części) i dodaj do suchych składników. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką do ich połączenia.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 °C, formę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami. Napełnij foremki do 2/3 wysokości. Piecz przez 12-15 min. Ważne, aby babeczek nie piec zbyt długo, bo wychodzą suche, dlatego po 12 min warto sprawdzić je patyczkiem.

Składniki na krem z dyni:

  • 65 g puree z dyni (użyłam połówki dyni hokkaido)
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru pudru
  • 100 g serka mascarpone
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej (taka ilość daje dość intensywny aromat gałki w kremie, jeśli nie jesteście jej fanami, można jej ilość dowolnie zmniejszyć lub w ogóle pominąć)

Wykonanie:

Aby uzyskać puree z dyni należy ją obrać, ugotować (ja ugotowałam na parze) lub upiec w piekarniku przez 25 min w temp 200 ° C i zmiksować na papkę.

Zmiksuj masło z dynią, dodaj gałkę muszkatołową i cynamon. Dodaj cukier i wymieszaj. Wmiksuj serek mascarpone.

Używając worka cukierniczego i tylki zakończonej gwiazdką ozdób babeczki. Udekoruj je dyniami z cukru królewskiego i gotowe!

babeczki-czekoladowe-z-kremem-z-dyni

babeczki-czekoladowo-dyniowe

 

 

 

Ciasto czekoladowe w kubku – pieczone w mikrofalówce.

 ciasto-czekoladowe6m

Wreszcie wakacje. W tym roku byliśmy odwiedziliśmy Tatry. Cieszyłam się, obok wynajmowanego pokoju będzie kuchnia do mojej dyspozycji, a w niej piekarnik! Po dojechaniu na miejsce okazało się, że piekarnik jest nieczynny, nasi poprzednicy wpadli na pomysł wysuszyć w nim buty i myślę, że nikt by nic nie zauważył, gdyby włączyli piekarnik na 50 C i uchylili drzwiczki piekarnika… Niestety chyba zrobili inaczej i…upiekli buty. Piekarnik nieczynny. Moje plany pieczenia wzięły w łeb. Na całe szczęście w kuchni była mikrofalówka! Poniżej zamieszczam przepis na ciasto czekoladowe, dla tych, którzy nie posiadają piekarników. Chyba najbardziej ucieszy studentów w akademikach ;)

Składniki:

  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki nutelli
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

 Wykonanie:

Do dużego kubka (300 ml) wbij jajko, dodaj mleko, olej i wymieszaj. Dodaj nutellę i cukier, ponownie wymieszaj. Dosyp kakao i mąkę, wymieszaj. Ciasto rośnie, przed upieczeniem powinno sięgać nie wyżej niż do 2/3 wysokości kubka inaczej wykipi! Nastaw mikrofalówke na najwyższą moc, piecz ok 2,5-3 min ( w zależności od mocy mikrofalówki, ja piekłam 2,5 min w 800 W)

ciasto-czekoladowem

ciasto-czekoladowe2m

ciasto-czekoladowe1m

ciasto-czekoladowe5m

Nie jestem urodzoną miłośniczką gór, przyznam szczerze, że nie lubię się męczyć, ale chodzenie po górach traktuje jako prace nad charakterem ;) Podczas mozolnej podróży i wspinaczki najlepsze sa chwile przerwy i to, że można wtedy zjeść coś pysznego podziwiając takie widoki!

DSC_0925m

DSC_0946m

Pozdrowienia,

Daria

 

 

 

Akcja jedz jabłka! Muffiny jabłkowe z cynamonem.

muffiny-jablkowe2m

Postanowiłam włączyć się do akcji jedz jabłka i wesprzeć polskich sadowników. Według wyliczeń jednej z gazet, aby zniwelować niekorzystne skutki rosyjskiego embarga na polskie jabłka każdy z nas powinien rocznie zjeść więcej o 4,5 kg tych owoców. Zakasałam więc rękawy i z samego rana udałam się z Rychem na rowerze do pobliskiego warzywniaka i kupiłam jabłka. Dorzuciłam maślankę i sok jabłkowy. Wróciliśmy do domu i z poczuciem misji piekliśmy… oto one. Muffiny jabłkowe z cynamonem, których zadaniem jest ratowanie sytuacji. Co prawda do przepisu używamu tylko 2 jabłek, ale to już 300 g! Jeśli upiekę muffiny jabłkowe 15 razy w roku, to wyrobię swoją normę!

Artykuły prześcigają się w wyliczaniu walorów zdrowotnych jabłek i ich korzystnego wpływu na nasze zdrowie, więc JEDZMY JABŁKA! :)

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 jabłka (najlepsze do tego będą jabłka Antonówki, po upieczeniu będą upróżone i rozpadające się)
  • 280 g mąki
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 200 g maślanki
  • 125 ml soku jabłkowego
  • opcjonalnie wiórki kokosowe albo cukier gruboziarnisty.

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180° C. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Pokrój na mniejsze kawałki. Do miski wsyp mąkę, cynamon, sodę i sól. Dodaj jabłka i wymieszaj.

W drugim naczyniu umieść cukier, olej, maślankę, jajko i sok jabłkowy. Wymieszaj mokre składniki i wlej je do suchej masy. Wymieszaj łyżką do połączenia. Nakładaj masę do formy wyłożonej papilotkami lub do silikonowych foremek do pieczenia muffinów (do pełna). Możesz posypać je wiórkami kokosowymi lub cukrem gruboziarnistym. Piecz przez 25 min do uzyskania złotobrązowego koloru.

Po upieczeniu odczekaj 5 min zanim wyjmiesz babeczki z foremek. Studź muffiny na kratce.

muffiny-jablkowe1m

muffiny jabłkowe z cynamonem

Jabłkowego smacznego!

Daria

 

 

Mini serniczki z Oreo

Mini serniczki z oreo

Jestem fanką Oreo. Wielką fanką ;) Uwielbiam w nich to idealne słodko-słonawe połączenie smaków. Mini serniczki z Oreo to przepis autorstwa Marthy Stewart. Postanowiłam, że warto Wam go zaprezentować, bo od osób jedzących te mini serniczki słyszałam “najlepszy jaki w życiu jadłem” oraz “nie lubię serników, ale ten jest rewelacyjny!”.

Składniki na ok 14 sztuk:

  • 20 sztuk Oreo (14 na spód każdej papilotki, 6 pokruszonych dodajemy do ciasta)
  • 500 g sera twarogowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 150° C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami, na dno każdej z nich połóż jedno ciasteczko oreo.

W misce zmiksuj serek, dodaj powoli cukier ciągle miksując. Dodaj jajka – zmiksuj. Dodaj śmietanę i sól, zmiksuj. Wsyp pokruszone ciasteczka Oreo – wymieszaj łyżką.

Masę nakładaj do papilotek do 3/4 wysokości, piecz przez 22 min. Po tym czasie babeczki będą wyglądały jakby były niedopieczone, blady wierch, lekko popękany i wilgotny… Ale tak ma być! Babeczki rosną podczas pieczenia i lekko opadają po wyjęciu z piekarnika. Po upieczeniu należy je schłodzić w lodówce przez min 1 godzinę.

Swoje babeczki udekorowałam bitą śmietaną i startą czekoladą, ale same też smakują wyśmienicie.

wybrane-1mm

 

wybrane-3mm

wybrane-4mm

wybrane-9m

Pozdrowienia

Daria

 

Babeczki Ciasteczkowy Potwór

ciasteczkowy-680x1024Dziś zagościł u mnie Ciasteczkowy Potwór. Kumpel Elma z Ulicy Sezamkowej. Nie podaję Wam przepisu na ciasto, gdyż nie ciasto, a dekoracja jest najważniejsza :) Jako bazy użyjcie ulubionego przepisu na słodkie muffiny. W razie braku pomysłu kilka inspiracji znajdziecie w zakładce “Słodkie”. Cupcake’s Ciasteczkowy Potwór szczególnie uwielbiane są przez dzieci. Mój synek nie wierzył we własne szczęście kiedy pozwoliłam mu zjeść Ciasteczkowego Potwora ;)

Zapraszam po przepis :)

Do wykonania babeczek Ciasteczkowych Potworów potrzebujemy:

  1. Porcję kremu meringue buttercream (krem bezowo-maślany)
  2. Niebieski barwnik spożywczy (użyłam niebieskiego barwnika Royal Blue firmy Wilton)
  3. 100 g masy cukrowej w kolorze białym
  4. Jadalnego flamastra w kolorze czarnym, lub rozpuszczonej czekolady
  5. 6 sztuk ciasteczek z kawałkami czekolady
  6. Tylki  przypominającej perforowany naparstek. Użyłam tylki Wilton nr 233, ale w sklepach internetowych dostępnych jest wiele podobnych tylek.

Tylka wilton 233

Przygotowanie:

Przygotowanie babeczek bywa czasochłonne, szczególnie dla osób, które zaczynają swoją przygodę z dekorowaniem. Ponieważ wychodzę z założenia, że pieczenie musi być przyjemnością proponuję rozłożyć pracę na etapy. Nie znoszę sytuacji kiedy przygotowuję coś w pośpiechu, przez co efekt jest nie taki jakbym się spodziewała, a dodatkowo przez cały czas denerwuję się czy zdążę na czas. Aby uniknąć takich sytuacji proponuję podzielić pracę:

  1. Dodatki do babeczek, czyli oczy możesz wykonać nawet na tydzień przed planowanym ich podaniem. W sklepach internetowych dostępne są 100 g opakowania masy cukrowej. Połowę masy cukrowej rozwałkuj na grubość 3 mm. Aby masa nie przywierała do wałka i blatu oprusz ją delikatnie mąką ziemniaczaną. Do wykrojenia użyj kieliszka lub okrągłej wykrawaczki do ciastek. Wykrój 24 kółka. Wygładź brzegi i odstaw oczy do wyschnięcia. Dopiero kiedy masa cukrowa przeschnie możesz narysować źrenice oczu flamastrem jadalnym lub rozpuszczoną czekoladą.
  2. Ulubione babeczki możesz upiec dzień przed ich podaniem, choć najsmaczniejsze są w dniu pieczenia.
  3. W dniu gdy chcesz podać babeczki przygotuj krem maślany. Dodaj do niego odrobinę niebieskiego barwnika spożywczego i wymieszaj. Jeśli kolor będzie za mało intensywny dodaj go jeszcze trochę i ponownie wymieszaj.

Ozdabianie babeczek:

Napełnij worek cukierniczy (z perforowaną tylką) masą i zawiń koniec rękawa. Chwyć worek jedną ręką na jego końcu, aby zapobiec wypływaniu masy z drugiej strony, jednocześnie będziesz w stanie kontrolować siłę nacisku i prędkość nakładania kremu. Trzymaj worek prostopadle do powierzchni dekorowanej, tak aby tylka dotykała ciasta. Gdy odrobina kremu wypłynie na ciastko delikatnie i wolno oderwij ją tak aby uzyskać efekt futra. Ozdabiaj kawałek po kawałku nie zostawiając wolnej przestrzeni.

Na zakończenie udekoruj babeczki oczami oraz połówką ciastka z kawałkami czekolady.

Miłej zabawy i smacznych rezultatów!

Pozdrowienia,

Daria

 

Muffin Ciasteczkowy Potwór

Śniadaniowe muffiny z musli crunchy

Śniadaniowe muffiny z muesli crunchyMuffiny z musli to pomysł na to jak odmienić 2 śniadanie. W połączeniu z jabłkiem i jogurtem naturalnym stworzą sycący posiłek.Babeczki można przechowywać w zamkniętym pojemniku 3 dni. Ponieważ przygotowujemy je wcześniej śniadaniowe muffiny z musli crunchy idealnie nadadzą się dla Tych którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie śniadania do pracy, czy na uczelnię i jedzą w ciągu dnia tylko to, co w pośpiechu wrzucą do torby przed wyjściem z domu ;).

 

Składniki na 15 muffinów:

  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2,5 szklanki musli (użyłam bakaliowego musli crunchy)

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 C. Wyłóż formę do muffinek papilotkami lub użyj formy silikonowej.

Przygotuj 2 miski, w jednej zmieszaj sok pomarańczowy, olej, jajko. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj do połączenia składników. Nałóż masę do papilotek do 3/4 wysokości. Piecz przez 15 minut, przed wyjęciem muffinek z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest dopieczone.

Do przygotowania babeczek można użyć zwykłego musli. Babeczki będą mniej słodkie a przez to mniej kaloryczne.

Śniadaniowe muffiny z muesli crunchy

Śniadaniowe muffiny z muesli crunchy

Pozdrowienia,

Daria