Kategoria: słodka pracownia

Jak ozdobić maślane ciasteczka? Dekorujemy ciasteczka motylki.

ikona-ciasteczka-motylki

Uwielbiam robić ciasteczka maślane zdobione lukrem. Mam przy tym tyle frajdy co małe dziecko bawiąc się w błocie. O ile tylko mam dostatecznie dużo czasu i spokojną atmosferę ;) Tym wpisem chciałam rozpocząć cykl 3 wpisów o dekoracji ciasteczek maślanych z motywami Wielkanocnymi (wiosennymi). Zrobienie ich jest średnio trudne. Jak zwykle uważam, że bardziej niż umiejętności potrzebne są chęci ;) Mam nadzieję, że obudzę w Was artystyczną duszę w kuchni.

Przepis na ciasteczka maślane:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 g proszku do pieczenia

Ze wszystkich składników zagnieć ciasto, podziel je na 2 części. Każdą rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość ok 0,5 cm. I włóż do lodówki na 5-10 min. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i wycinaj ciasteczka foremką w kształcie motylków. Układaj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Dzięki temu, że ciasto jest zimne, będzie ładnie trzymało kształt przy przekładaniu na blaszkę. Piecz ciasteczka 10 min w temperaturze 180 °C do uzyskania złotego koloru. Odstaw do wystygnięcia, w tym czasie przygotuj lukier.

Przepis na lukier królewski:

  • proszek bezowy – 3 łyżki (po 15 ml)
  • ok 450 g cukru pudru
  • gorąca woda ok 12-14 łyżek

Wszystkie składniki umieścić w misce i miksować mikserem przez ok 8 min.

Tym razem do zrobienia lukru użyłam proszku bezowego (meringe powder) czyli białka jaja kurzego w proszku. Jest ono wygodniejsze w użyciu (nie trzeba babrać się w jajkach, wystarczy nasypać proszek), bezpieczniejsze (nie ma zagrożenia zarażenia salmonellą), praktyczniejsze (niezużyty lukier na bazie proszku możemy przechowywać w lodówce w szczelnym woreczku) i estetyczniejsze (przy ozdobach, gdzie używamy bardzo sztywnego lukru np, różyczkach wyciskanych tylką nie pęka podczas suszenia jak tradycyjny lukier) I choć koszt takiego proszku wydaje się dość duży (ok 28 zł za 113 g) to myślę że przy tych wszystkich zaletach i dużej wydajności wart jest swojej ceny.

Jeśli akurat nie dysponujecie proszkiem bezowym możecie użyć tradycyjnego lukru królewskiego na który przepis znajdziecie w tym poście – DYNIE Z LUKRU KRÓLEWSKIEGO

OZDABIANIE CIASTECZEK LUKREM

Co będzie potrzebne?

  • ciasteczka
  • lukier
  • barwniki spożywcze (ja użyłam 2 odcieni różu, i 2 odcieni zielonego ale można użyć jednego z każdego koloru)
  • papier do pieczenia do wykonania rożków z papieru (jeśli macie możecie użyć jednorazowych worków cukierniczych)

Lukier dzielimy na 3/4 i 1/4. Większa część zostaje biała, mniejszą dzielimy na 4 części i każdą z nich barwimy na jasny i ciemniejszy róż, jasny i ciemniejszy zielony (dodając mniejszą i większą ilość barwnika).

Robimy stożki z papieru do pieczenia, pomocny będzie Wam film poniżej:

  1. Rożki napełniamy lukrami, zawijamy jak na filmie i rozpoczynamy dekorowanie. Zrób kontur ciasteczka, kluczowe jest to, by czubek worka trzymać w odległości ok 2 cm od dekorowanej powierzchni tak żeby stróżka lukru spływała w powietrzu na ciastko, tylko wtedy uda nam się uzyskać prostą linię. W przeciwnym razie drganie ręki spowoduje, że linia będzie pofalowana.
  2. Wypełnij środek ciasta lukrem
  3. Jasno różowym lukrem zrób kropki, a na nich kropki z ciemno różowego lukru.
  4. Wykałaczką połącz oba kolory. Wycieraj wykałaczkę przed każdą kropką inaczej kolory się zamarzą.
  5. Obok kwiatków zrób kropki z jasno zielonego lukru a na nich kropki z ciemno zielonego lukru.
  6. Wykałaczką zrób linię od wewnątrz na zewnątrz na zielonych kropkach, tak by uformować z nich listki. Tu tez należy wycierać wykałaczkę. 
  7. Zrób detale, małe kropeczki i obwódkę z białych lub kolorowych kropek lukru.
  8. Pozostaw do wyschnięcia, najlepiej na całą noc.

Żebyście wiedzieli o czym piszę, mam dla Was filmik instruktażowy:

Ciasteczka są gotowe :) Myślę, że zapakowane w torebeczki będą świetnym upominkiem z okazji nadchodzących Świąt Wielkiej Nocy, a położone obok talerzy pięknie udekorują świąteczny stół.

jak-ozdobic-kruche-ciasteczka-1

kruche-ciasteczka-motylki1

kruche-ciasteczka-motylki-2

U mnie ciacha znikały tak szybko, że z trudem zdążyłam im zrobić kilka zdjęć :)

jak-ozdobic-ciasteczka-motylki

Jeśli macie pytania techniczne i nietechniczne piszcie!

Torty ślubne – co jest modne w 2015 roku?

ikona Pozostajemy w tematyce ślubnej. Organizacja przyjęcia weselnego to niełatwe zadanie, obowiązków i zadań jest tyle, że czasem brakuje sił i czasu na to, by dopracować wszystkie weselne szczegóły. Zwykle tematem pomijanym jest właśnie tort weselny, a szkoda! Jest jednym z elementów nadających charakter uroczystości i dopełniających dekorację. Dla niezdecydowanych przedstawiam zestawienie trendów w tortach ślubnych na rok 2015. Nie zazdroszczę zadania wyboru któregoś z nich, wszystkie są fantastyczne!

NAGI TORT BO PIĘKNO NIE POTRZEBUJE BOGATEJ OPRAWY

To propozycja, która urzekła mnie swoją prostotą wykonania. Zdecydowanie jest moim faworytem tego zestawienia. Tort składa się jedynie z ciasta, kremu i dekoracji w postaci owoców i/lub kwiatów. Idealnie pasuje do wesela w stylu rustic, przyjęcia na świeżym powietrzu ale będzie też piękną ozdobą przyjęcia gdzie zależy nam na romantycznych dodatkach.

mysweetindulgence.com-naked-caketort wykonany przez  my sweet indulgence

edef7118f6e731fa83c078394d659026Cake sweet cake

  TORT TABLICA NIE TYLKO DLA NAUCZYCIELI

A kto powiedział, że tort ślubny musi być nudny? To tort dla tych, którzy nie boją się eksperymentów i lubią niesztampowe rozwiązania. Niby czarny, niby dekoracji niewiele, ale trudno odmówić mu uroku i romantyzmu. I jeszcze ta delikatna personalizacja… :)

IMG_4378_smallartisan cake company

METALICZNY TORT TO ELEMENT ZDECYDOWANIE W STYLU GLAMOUR

Pastele plus złoto lub srebro chyba nigdy nie wyjdą z mody. Jeśli chcecie tort, który będzie wyglądał elegancko, bogato i ekskluzywnie, zdecydowanie polecę Wam ten wariant. Możecie wybrać wersję bogatszą, gdy cała powierzchnia tortu się błyszczy lub bardziej stonowaną, gdy efekt metaliczny zastosowany jest jedynie w kilku elementach.

style-me-prettystyle me pretty blog

10941824_901790313188315_8810799262952425921_nalma pasteles

ŻYWE KWIATY NA TORCIE  NIGDY NIE BĘDĄ PASSE

Żywe kwiaty na torcie – to nie może się nie udać! Wyglądają zawsze pięknie, naturalnie no i możemy mieć pewność, że będą idealnie pasowały do tych użytych w wiązance i dekoracji stołów. Jednym słowem idealne dopełnienie idealnej ozdoby ;) A efekt finalny zależy od wybranych kwiatów. Róże zawsze będą romantyczne (różowe słodkie, białe bardziej eleganckie) Coś prostszego? Może gipsówka albo sukulenty. W tych ostatnich zakochałam się po uszy, wyglądają bardzo nowocześnie i wytwornie, choć to zdecydowanie nie propozycja dla każdego!

5273c1e3a478d$!400xstyle me pretty
60a157b591b85e275160cc39b56fc865cupcake mama

succulent-wedding-cake-erica-obrien-1junebug wedding

FALBANKI DLA DUŻEJ KSIĘŻNICZKI

Torty z falbankami to dla mnie czysty romantyzm. Jeśli jednak nie chcecie, by było zbyt słodko wybierzcie inny kolor niż różówy, dodatkowo falbanki mogą być jedynie niewielką częścią całego tortu.

10375097_878464032187610_4195299506135303628_n

alma-pasteles

10628043_973858672629288_2609326918817318605_n

alma pastels

CEKINOWY TORT 

Jak widzicie błysk jest modny w tym sezonie, tu dodatkowo mamy teksturę. Niektórym cekiny mogą kojarzyć się tylko z kiczem, ale zastosowane z umiarem wyglądają elegancko i szykownie! Poniżej kilka propozycji, dla tych co lubią minimalizm i tych, którzy w tym wyjątkowym dniu chcą zaszaleć ;)

10329323_10152258511533071_1898277159525394215_nzoe clark cakes
ashleyjenna rea cakes
chelseajenna rea cakes
 edible sequins wedding cake in gold and pale pink by The Caketressthe caketress

MINI TORCIKI I TORT Z BABECZEK – BO MAŁE JEST PIĘKNE

To prawda, małe jest piękne ;) Torty z babeczek lub mini torcików to połączenie tradycyjnego tortu z nowoczesną formą cupcake’s. Są wygodne, bo nie wymagają krojenia, nawet po nałożeniu na talerzyk wyglądają nienagannie ( z tortami krojonymi w cienkie plastry różnie to bywa ;)) No i najważniejsze, można w nich zastosować wszystkie wymienione wcześniej trendy!

tort z babeczeksłodka pracownia ;)
Cupcake-Wedding-Cake-Pictures-Coolcake blog

Dobra wiadomość dla niezdecydowanych, tak na prawdę w większości przypadków na każdym z tortów można zauważyć więcej niż jeden trend (kwiaty w połączeniu z błyskiem i falbanami, cekiny z kwiatami, czy goły tort ze świeżymi kwiatami). Najfajniejsze jest to, że możliwości są praktycznie nieograniczone! :)

A co zdecydowanie nie będzie modne w tym sezonie?

  • figurki pary młodej wyglądające jak laleczki
  • torty mieszane, gdzie połowa tortu jest w guście Panny Młodej a druga połowa w stylu Pana Młodego

Zachęcam Was do tego, aby puściły wodze fantazji i przede wszystkim odważyły odejść od białej klasyki panującej na naszych weselnych stołach :)

Słodki akcent – dynia z lukru królewskiego

glowne

Lukier królewski jest prosty do zrobienia, nie wymaga składników skomplikowanych a dekorowanie nim daje nieograniczone możliwości i świetne efekty. Jedyne czego potrzebujemy to odrobina wyobraźni i chęci by niewielkim nakładem pracy stworzyć coś zachwycającego :) Sezon dyniowy kwitnie, i choć przyznam szczerze, że nie byłam fanką dyni (może dlatego, że do tej pory kojarzyła mi się jedynie z materiałem na lampion ;)) uległam pokusie na dyniowe szaleństwo. Dziś oficjalnie rozpoczynam cykl kilku wpisów na temat dyni, na pierwszy ogień instrukcja wykonania cukrowej dyńki!

Co będzie nam potrzebne do wykonania sztywnego lukru królewskiego:

  • jedno białko (jajko L) – dla osób zrażonych do produktów z surowym jajkiem na końcu wpisu jak wybrnąć z sytuacji
  • 250-260 g cukru pudru
  • dowolny aromat do smaku lub 2 łyżki soku z cytryny
  • barwnik spożywczy pomarańczowy lub żółty i czerwony
  • barwnik spożywczy zielony  (ja użyłam barwników w żelu firmy Wilton)
  • worek cukierniczy
  • tylkę w kształcie gwiazdki
  • tylkę z małą okrągła końcówką lub jednorazowy worek cukierniczy/papier do pieczenia
  • papier do pieczenia

Szczególnie lubię przepisy które nie są skomplikowane. Ok, wymagają zawsze jakiegoś zachodu i poświęcenia niewielkiej ilości czasu, ale finalnie dają wrażenie spędzenia godzin w kuchni, osiągnięcia tytułu “master” w cukiernictwie i w ogóle efekt “wow”. Myślę, że drobne akcenty z masy cukrowej potrafią zdziałać takie cuda.

Wykonanie:

Od razu uprzedzę, że nie jest to przepis na lukier królewski do zdobienia ciastek czy pierniczków, ten jest zdecydowanie zbyt gęsty i nie ma szans by rozlał się po ciastku tworząc lśniącą lukrowaną taflę, ale dzięki tak gęstej konsystencji uda nam sie otrzymać i co najważniejsze zachować strukturę falistości dyni ;)

Przed odseparowaniem żółtka od białka jajko należy sparzyć we wrzątku przez 10 s.

Białko zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj kilka kropel aromatu lub soku z cytryny.  Gotowe.

Podziel teraz masę na 2 części, jedną mniejszą zabarw na kolor zielony, większą na kolor pomarańczowy, dodając takiego barwnika lub mieszając dwa kolory – czerwony i żółty. Wymieszaj dokładnie do otrzymania jednolitego kremu.

Dekorowanie:

Dużą blachę lub deskę do krojenia wyłóż papierem do pieczenia. Włóż tylkę w kształcie gwiazdki do worka cukierniczego i napełnij go pomarańczowym lukrem. Postępuj zgodnie z instrukcjami na obrazku.

jak dekorować lukrem królewskim

Do wykonania łodyżki dyni, do tego możesz użyć tylki z małym okrągłym zakończeniem, zwykłego woreczka (koszulka na dokumenty również będzie przydatna, należy jedynie odciąć róg by uzyskać worek dekoratorski) lub wykonać worek z małego arkusza papieru do pieczenia zwijając go w trąbkę z małym otworem u dołu i zawijając górny brzeg worka do środka by papier się nie rozwinął.

dynie z lukru królewskiego

Gotowe dynie odstawiamy do wyschnięcia (ok 24h) lub przyspieszamy proces wkładając na godzinę do minimalnie nagrzanego piekarnika – mniej niż 50 °C

dynia z cukru krolewskiego

 

Dyń wyjdzie sporo, ale nie należy wpadać w przerażenie, dekoracje te można przechowywać w szczelnie zamkniętym i suchym pojemniku przez bardzo długi czas.

Już teraz zachęcam Was do dekorowania swoich wypieków, babeczek, ciastek i brownies jesiennymi akcentami!

Daria

————————————————————————————————————————————————–

Wiem, że niektórzy mają opory przed stosowaniem jajek w formie nieprzetworzonej, jest na to rada!

Zamiast surowego białka użyjcie proszku bezowego (meringue powder) czyli substytutu białka kurzego.

proszek bezowy - meringue powder

Lukier z użyciem tego proszku ma ładniejszą konsystencję i jest bardziej lśniący niż ten z tradycyjnego białka, ponadto można go przechowywać przez miesiąc w lodówce! Jedynym jego minusem jest brak ogólnej dostępności i jak dla mnie dość wysoka cena. Proszek bezowy możecie kupić w sklepach internetowych, a osobiście znam jedno łódzkie miejsce gdzie po przedpłacie dostaniecie go od ręki.

Przepis na sztywny lukier królewski:

  • 300 g cukru pudru
  • 20 g proszku bezowego
  • 310-350 ml wody ( wodę wlewaj stopniowo, najpierw max 310 ml a następnie więcej jeśli konsystencja będzie zbyt sztywna)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:

Wymieszaj suche składniki a następnie powoli dodawaj wodę. Początkowo lukier będzie bardzo płynny, w trakcje miksowania będzie stawał się bardziej puszysty i sztywny. Gdy lukier zesztywnieje przestań miksować by go nie przebić. Do tego rodzaju lukru dodajemy tylko wodne ekstrakty zapachowe ( nie można dodawać ekstraktów tłuszczowych więc popularne u nas zapachy w buteleczkach odpadają)

Dalej postępuj analogicznie jak w przypadku użycia białka jajka kurzego.

Miłej zabawy!

 

Babeczki Ciasteczkowy Potwór

ciasteczkowy-680x1024Dziś zagościł u mnie Ciasteczkowy Potwór. Kumpel Elma z Ulicy Sezamkowej. Nie podaję Wam przepisu na ciasto, gdyż nie ciasto, a dekoracja jest najważniejsza :) Jako bazy użyjcie ulubionego przepisu na słodkie muffiny. W razie braku pomysłu kilka inspiracji znajdziecie w zakładce “Słodkie”. Cupcake’s Ciasteczkowy Potwór szczególnie uwielbiane są przez dzieci. Mój synek nie wierzył we własne szczęście kiedy pozwoliłam mu zjeść Ciasteczkowego Potwora ;)

Zapraszam po przepis :)

Do wykonania babeczek Ciasteczkowych Potworów potrzebujemy:

  1. Porcję kremu meringue buttercream (krem bezowo-maślany)
  2. Niebieski barwnik spożywczy (użyłam niebieskiego barwnika Royal Blue firmy Wilton)
  3. 100 g masy cukrowej w kolorze białym
  4. Jadalnego flamastra w kolorze czarnym, lub rozpuszczonej czekolady
  5. 6 sztuk ciasteczek z kawałkami czekolady
  6. Tylki  przypominającej perforowany naparstek. Użyłam tylki Wilton nr 233, ale w sklepach internetowych dostępnych jest wiele podobnych tylek.

Tylka wilton 233

Przygotowanie:

Przygotowanie babeczek bywa czasochłonne, szczególnie dla osób, które zaczynają swoją przygodę z dekorowaniem. Ponieważ wychodzę z założenia, że pieczenie musi być przyjemnością proponuję rozłożyć pracę na etapy. Nie znoszę sytuacji kiedy przygotowuję coś w pośpiechu, przez co efekt jest nie taki jakbym się spodziewała, a dodatkowo przez cały czas denerwuję się czy zdążę na czas. Aby uniknąć takich sytuacji proponuję podzielić pracę:

  1. Dodatki do babeczek, czyli oczy możesz wykonać nawet na tydzień przed planowanym ich podaniem. W sklepach internetowych dostępne są 100 g opakowania masy cukrowej. Połowę masy cukrowej rozwałkuj na grubość 3 mm. Aby masa nie przywierała do wałka i blatu oprusz ją delikatnie mąką ziemniaczaną. Do wykrojenia użyj kieliszka lub okrągłej wykrawaczki do ciastek. Wykrój 24 kółka. Wygładź brzegi i odstaw oczy do wyschnięcia. Dopiero kiedy masa cukrowa przeschnie możesz narysować źrenice oczu flamastrem jadalnym lub rozpuszczoną czekoladą.
  2. Ulubione babeczki możesz upiec dzień przed ich podaniem, choć najsmaczniejsze są w dniu pieczenia.
  3. W dniu gdy chcesz podać babeczki przygotuj krem maślany. Dodaj do niego odrobinę niebieskiego barwnika spożywczego i wymieszaj. Jeśli kolor będzie za mało intensywny dodaj go jeszcze trochę i ponownie wymieszaj.

Ozdabianie babeczek:

Napełnij worek cukierniczy (z perforowaną tylką) masą i zawiń koniec rękawa. Chwyć worek jedną ręką na jego końcu, aby zapobiec wypływaniu masy z drugiej strony, jednocześnie będziesz w stanie kontrolować siłę nacisku i prędkość nakładania kremu. Trzymaj worek prostopadle do powierzchni dekorowanej, tak aby tylka dotykała ciasta. Gdy odrobina kremu wypłynie na ciastko delikatnie i wolno oderwij ją tak aby uzyskać efekt futra. Ozdabiaj kawałek po kawałku nie zostawiając wolnej przestrzeni.

Na zakończenie udekoruj babeczki oczami oraz połówką ciastka z kawałkami czekolady.

Miłej zabawy i smacznych rezultatów!

Pozdrowienia,

Daria

 

Muffin Ciasteczkowy Potwór

Podstawowe narzędzia do dekorowania masą cukrową

Należę do osób zdecydowanie niecierpliwych, zaczynając swoją przygodę z masą cukrową chciałam umieć wszystko od razu i posiadać wszystkie bardziej i mniej niezbędne rzeczy do modelowania na samym starcie. Przyznam szczerze, że dokonałam na początku kilku zakupów, których nie trzeba posiadać na samym starcie (jak forma do odlewania motyli z karmelu) i w konsekwencji praktycznie jej nie używałam. Dopiero po czasie zorientowałam się, że są rzeczy które bardziej by mi się przydały na tym etapie, a wcześniejsze zakupy były na wyrost. Chciałabym korzystając z mojego doświadczenia doradzić Wam, w co warto zainwestować gdy chcecie zacząć swoją przygodę z dekorowaniem masą cukrową.

  1. zestaw narzędzi do modelowania masy cukrowej i marcepanu – W zestawie znajdują się narzędzia wykonane z plastiku lub metalu, każde z nich zakończone jest główką w innym kształcie, w śród nich kule mniejsze i większe do modelowania falbanek i liści kwiatów, szpikulec, grzebyk, muszelka czy ostrze półokrągłe.
  2. wałek do wałkowania masy cukrowej – ja używam zwykłego drewnianego wałka do ciasta, na rynku dostępne są wałki do masy cukrowej i marcepanu. Są zdecydowanie mniejsze i poręczniejsze, wykonane z plastiku. Dodatkowo dołączone są do nich pierścienie o różnej grubości. Pierścienie zakłada się na brzegi wałka, dzięki temu mamy pewność że wałkowana masa ma tę samą grubość na całej powierzchni.
  3. gąbka do modelowania – gąbka jest niezbędna gdy chcemy wykonać nieco bardziej skomplikowane kwiaty, np. róże wymagające pofalowania i wygładzenia. Gąbka zapobiega przywieraniu, łatwo się czyści. Próbowałam wykorzystać różne rodzaje gąbek kuchennych jako substytutów, ale niestety bez skutku. Gąbki kuchenne są zbyt miękkie, masa cukrowa przywiera i odciska się na niej gąbczasta faktura.
  4. wykrawaczki – wykrawaczki nie są niezbędne, ale znacznie ułatwiają pracę. Można sobie poradzić bez nich rysując lub drukując szablon na kartce oraz odrysowując i wycinając wzór z masy cukrowej na podstawie szablonu. Ta metoda sprawdza się, gdy chcemy wykonać pojedyncze ozdoby w danym kształcie, przy większej ilości jest bardzo czasochłonna. Na rynku dostępnych jest bardzo dużo rodzai wykrawaczek; metalowe, plastikowe, wyciskane z tłoczkiem. Wszystkie bardzo dobrze nadają się do wycinania ozdób z masy cukrowej.

Wymienione przeze mnie narzędzia będą najbardziej przydatne dla osób chcących zacząć swoją przygodę z ozdabianiem masą cukrową.  Z czasem postaram się przybliżyć kolejne akcesoria do modelowania.

Pozdrowienia

Daria

Cytrynowe babeczki słoneczniki (Część 2)

babeczki słoneczniki

Dziś chciałam Wam zaprezentować jak wykonać słonecznikową dekorację na babeczkach. We wcześniejszym poście zamieściłam przepis na cytrynowe muffinki, które teraz posłużą mi jako baza do dekoracji, jednak dekorować można każde muffiny, więc polecam wybrać swój ulubiony przepis! Podam Wam też cenne wskazówki jak zrobić te babeczki kiedy nie dysponujecie profesjonalnym sprzętem cukierniczym. No to do dzieła!

…view the rest